SPECIJALIZIRANI PORTAL OBJAVIO PRECIZNE PODATKE: Evo ko ima najmoćniju vojsku na svijetu, a ko dominira u našem regionu

"Rangiranje na GFP listi formira se prema više od 50 različitih kriterija, koji su grupirani u devet osnovnih kategorija. Odnosno, u slučaju Srbije osam kategorija, budući da ta zemlja nema ratnu mornaricu kao zaseban vid oružanih snaga.

  • Regija

  • 16. Avg. 2022  

  • 0

Srbija od svih država bivše Jugoslavije ima najbolje naoružanje te se nalazi na 61. mjestu na svijetu, i to jednu poziciju ispred Hrvatske, prema najnovijoj tablici specijalizirane web stranice "Global fire power", prenosi Blic.sr.

Analitičari pišu da ovaj portal rangira zemlje na osnovi više od pedeset kriterija, s tim što, kako kažu, ne uzima u obzir vrlo važan aspekt - članstvo neke države u vojnom savezu.

Kako je objavio GFP, vodeću poziciju i dalje drži SAD, ispred Rusije, dok je treća Kina. Činjenica da je ova godina donijela rat u Ukrajini i velike tenzije na Tajvanu, učinila je ovu tablicu zanimljivijom nego inače.

Među prvih deset još su i Indija, Japan, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija, Pakistan i Brazil.

Od Srbije su bolje plasirani Grčka, Rumunija i Mađarska, sve tri članice NATO saveza.

VIŠE OD PEDESET KRITERIJA

Inače, GFP je rangirao države prema svom specifičnom indeksu. O kakvom parametru se radi pokušao je za Blic objasniti vojni analitičar Vlade Radulović

"Rangiranje na GFP listi formira se prema više od 50 različitih kriterija, koji su grupirani u devet osnovnih kategorija. Odnosno, u slučaju Srbije osam kategorija, budući da ta zemlja nema ratnu mornaricu kao zaseban vid oružanih snaga.

U okviru njih razmatra se kako stanje u ljudstvu i tehnici u jedinicama Ratnog zrakoplovstva i Kopnene vojske, tako i financijska snaga države, potencijal prirodnih resursa, geografske odlike, pa čak i logistički i infrastrukturni kapaciteti poput aerodroma, luka, mreže autocesta i željeznica", naglasio je Radulović.

Kako kaže, iako je veliki broj kriterija nesumnjivo doprinio u načelu objektivnom pozicioniranju zemalja, postoji ipak nekoliko stavki koje bi itekako utjecale na konačni poredak na aktualnoj listi.

"GFP lista, recimo, kao kriterij ne uzima članstvo neke države u vojnom savezu, što je itekako važan aspekt. Segment kolektivne sigurnosti i ugovori koji sadrže obvezu obrane svoje članice po principu "napad na jednu članicu, napad je na cijeli savez" u velikoj mjeri utječu na resurse i potencijal na koji se u slučaju sukoba može osloniti neka zemlja", istaknuo je Radulović.

NI NUKLEARNI POTENCIJAL NIJE UZET U OBZIR

S druge strane, hrvatski vojni analitičar napominje da se "ni nuklearni potencijal države ne uzima kao kriterij, što dodatno utječe na objektivno promatranje rangiranih zemalja".

"Na kraju, pored još nekoliko "manjkavosti", uvjetno rečeno, osobno smatram i da je segment navedene količine naoružanja također vrlo upitan. Naime, iako ova stavka postoji kao kriterij i brojčano je iskazana, nigdje se ne navodi što od tih brojki predstavljaju sredstava u operativnoj upotrebi, koliko je sredstava i tehnike u rezervi, a što je otpisano i proglašeno neperspektivnim. Naravno, uvijek je upitno i je li baš sve navedeno 'u brojku i komad' točno", smatra vojni analitičar. 

Radulović objašnjava zbog čega je Srbija najbolje rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije. 

"Povećana izdvajanja za vojsku i višegodišnji proces modernizacije rezultirali su činjenicom da je Srbija u posljednjih nekoliko godina uspela prestići Hrvatsku i zauzeti, a zatim i zadržati, prvo mjesto kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije", ocjenjuje Radulović.

Napominje, ipak, da to "nije razlog za euforiju".

"Ne treba govoriti da smo najjači na Balkanu, jer smo po vojnoj moći daleko ispod Grčke, Rumunjske, pa i Turske, ako je svrstamo u balkanske zemlje. Dakle, iako pojedinačno imamo najveću vojnu moć i najveći vojni budžet u odnosu na ostale države nekadašnje SFRJ, ipak treba imati u vidu da su gotovo sve one članice NATO-a, što itekako ima svoju težinu i značaj", kazao je Radulović.

Inače, Srbija je već nekoliko godina ispred Hrvatske na GFP tabeli.

"Ove godine se ta razlika smanjila u odnosu na 2020. godinu, kada smo bila na 65. mjestu, a Hrvati na 69. poziciji. I Hrvatska ima trend rasta vojnog budžeta, a nabavili su i suvremene helikoptere s modernim protuklopnim raketama u proteklom periodu", rekao je Radulović za Blic.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...