"SB" NA ZAJEDNIČKOM PRESSU KOŠARKAŠKIH REPREZENTACIJA BiH: Dolazak Jusufa Nurkića promijenio sistem igre, selektor Lojo najavio... (FOTO)

Selektor bh. košarkaša je prokomentarisao poraz od Estonije i padove u trećoj četvrtini koji su se oduvijek dešavali reprezentaciji.

  • Sport

  • 17. Avg. 2022  

  • 0

U hotelu Hills u Sarajevu danas je održana zajednička konferencija za medije ženske i muške seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine uoči važnih utakmica i nastupa na najvećim takmičenjima. Medijima su se obratili selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH Goran Lojo, kapitenka Milica Deura, selektor seniora Adis Bećiragić i kapiten Miralem Halilović.

Milica Deura je ovom prilikom naglasila da su utakmice na pripremama u Italiji bile veoma kvalitetne.

"Prvi dio priprema smo odradili u Italiji i odradili pet utakmica protiv američkih koledža. Sve djevojke su došle spremne za rad i znamo da nas očekuje veliko takmičenje. Ovo je prvi put da je neka ženska selekcija iz BiH ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo. To je velika čast i mi ćemo uraditi sve da se spremimo da se što bolje predstavimo u svijetu. Nama je primaran cilj da se što bolje spremimo i igramo što bolje za reprezentaciju BiH, a one stvari koje nisu u našim rukama ćemo prepustiti nekome drugom", rekla je Deura.

Selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH Goran Lojo naglasio je da su košarkašice radile obrnuto od onoga kako je regularan redoslijed priprema pošto je teško u ljetnom periodu naći rivale za protivnike, navodi Klix.

Prema Lojinim riječima, američke koledž ekipe su bile najbolje što se moglo izvući za pripreme.

"Na pripreme smo pozvali 16 igračica, a tu s nama nije Jonquel Jones koja će nam se priključiti nakon što okonča svoje obaveze u WNBA ligi. Neke igračice su prvi put tu i tu je 4 ili 5 košarkašica kojima smo dali šansu da se pokušaju izboriti za mjesto u konačnih 12 koje nastupaju na Svjetskom prvenstvu", rekao je Lojo.

Selektor košarkašica BiH najavio je pripremne duele protiv Portugala koji se igraju na Ilidži, ali koji će biti zatvorenog tipa, nakon čega slijedi put u Pariz i dueli protiv Francuske.

Košarkašice BiH će nastaviti pripreme na Vlašiću od 27. augusta do 11. septembra kada je u planu put za Australiju gdje će se održati Svjetsko prvenstvo.

Selektor muške košarkaške reprezentacije BiH Adis Bećiragić naglašava kako je dolazak Jusufa Nurkića promijenio sistem igre te da je postavka s njim najveći izazov.

"Vratili smo se iz Estonije gdje smo odigrali dvije utakmice. Mislim da smo, kada pogledamo utakmice i trenutnu situaciju iz svih uglova, zadovoljni viđenim u Estoniji. Nama je najveći problem i zadatak što smo dobili Jusufa Nurkića, koji je veliko pojačanje, ali je to zadatak da se prihvate nove uloge, za ostale igrače. Mislim da smo na tom putu, a bilo bi nam drago da imamo još makar dvije pripremne utakmice, ali tako je, kako je. Do utakmice sa Crnom Gorom bit ćemo na zadovoljavajućem nivou", rekao je Bećiragić.

Selektor bh. košarkaša je prokomentarisao poraz od Estonije i padove u trećoj četvrtini koji su se oduvijek dešavali reprezentaciji.

"Put od 17 sati, pa igranje jedne utakmice, pa onda trening i utakmica. Mislim da je pad u trećoj četvrtini počeo i nešto ranije. Jedan od razloga je umor, a jedan od razloga i to što smo igrali protiv ekipe koja igra godinama zajedno u istom sistemu. Protiv Belgije smo uspjeli da ostanemo na nogama i pobijedimo utakmicu, ali protiv Estonije nismo uspjeli. Realno, igrali su bolje od nas u toj trećoj četvrtini", dodao je selektor košarkaša BiH.

Selektor BiH je objasnio šta znači mijenjanje uloga zbog dolaska Jusufa Nurkića koji donosi ogroman kvalitet.

"Prihvatili su svi svoje uloge, ali kada se mijenjaju uloge i hemija ekipe, jednostavno se smanji broj minuta i pozicija se promijeni i za to treba vrijeme. Imali smo šest dana i teško je. To je najveći zadatak kojeg pokušavamo ukazati igračima. Nemoguće je to uraditi za dvije utakmice, 14 dana. Njihovo veliko srce i želja pokrivaju nedostatak vremena. S Jusufom smo dobili ogroman kvalitet, ali smo pomjerili uloge Haliloviću, Kamenjašu... Svi smo promijenili uloge i ako uspijemo to da napravimo, mislim da ćemo biti opasna ekipa. Možemo to prekriti ogromnim zalaganjem i dobrom odbranom. Nema drugog načina i to je tako", zaključuje Bećiragić.

Kapiten muške reprezentacije BiH Miralem Halilović ističe da Jusufa Nurkića treba maksimalno iskoristiti.

"Pripreme teku odlično. Unutar ekipe je atmosfera odlična i momci treniraju vrijedno te pokušavaju ostati koncentrisani s obzirom na svakodnevna pitanja i natpise. Svugdje nas pitaju šta se dešava i imamo li novca za put. Htjeli mi ili ne, to ostavlja traga. Mislim da je to bitan faktor u svemu tome. Zahvalni smo entuzijastima koji se bore i pokušavaju pomoći reprezentaciji. Odradili smo fizički dobre pripreme. U Estoniji smo imali dobre testove s dobrim ekipama i što smo igrali jednu za drugom utakmicu, što nas čeka na Evropskom prvenstvu. Fizički smo bili u dobrom stanju u prvom meču, ali u drugom meču smo pali. Bolje da nas sad iznenadi nego na Evropskom. Jusuf Nurkić je donio dodatni nivo i nešto novo u reprezentaciji, čak i u evropskoj košarci jer on pravi razliku. Totalno drugi nivo i pomaže nama. On će biti figura oko koje se mnogo stvari vrti i treba ga iskoristiti dok je tu", dodaje Halilović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...