ERDOGAN I ZELENSKI POTPISALI HISTORIJSKI SPORAZUM: Turska će obnavljati ratom razrušenu infrastrukturu Ukrajine

Gutereš je poručio kako nema rješenja za globalnu prehrambenu krizu bez obezbjeđivanja globalnog pristupa ukrajinskim prehrambenim proizvodima, ruskoj hrani, đubrivima

  • Svijet

  • 18. Avg. 2022  

  • 0

ERDOGAN I ZELENSKI POTPISALI HISTORIJSKI SPORAZUM: Turska će obnavljati ratom razrušenu infrastrukturu Ukrajine

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres sastali su se danas u ukrajinskom gradu Lavovu da bi razgovarali o rusko-ukrajinskom ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska i Ukrajina potpisale su u četvrtak sporazum o obnovi ratom razrušene ukrajinske infrastrukture.

Sporazum su potpisali ministar trgovine Turske Mehmet Mus i ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov u ukrajinskom gradu Lavovu, nakon sastanka predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

"Sporazum predviđa učešće turske strane u procesu obnove Ukrajine", saopćeno je iz ukrajinskog Ministarstva infrastrukture.

U saopćenju se dodaje da će biti formirana zajednička radna grupa za privlačenje turskih ulaganja i razvoj konkretnih projekata za saradnju.

- Poslovne i vladine strukture Turske moći će razviti specifične projekte obnove, kao i pružiti savjetodavnu i tehničku pomoć - dodaje se u saopćenju.

Gutereš je poručio kako nema rješenja za globalnu prehrambenu krizu bez obezbjeđivanja globalnog pristupa ukrajinskim prehrambenim proizvodima, ruskoj hrani, đubrivima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...