SAKRIVENI OD JAVNOSTI: Dragan Čović tvrdi da je propao još jedan pokušaj dogovora o Izbornom zakonu BiH

Čović je izrazio očekivanje da će visoki predstavnik, iako nije pobornik nametanja rješenja, postupiti kao i u ranija dva slučaja i donijeti izmjene Izbornog zakona.

  • Politika

  • 20. Avg. 2022  20. Avg. 2022

  • 14

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na jučerašnjoj press konferenciji kazao je kako je bilo razgovora sa političkim strankama o Izbornom zakonu ali da nisu mogli postići dogovor i da bi sve bilo upotrijebljeno za izbornu kampanju. Ti razgovori dogodili su se nakon sastanka sedam političkih stranaka kod visokog predstavnika Christiana Schmidta 27. jula kada je predstavnicima stranaka ostavio rok do početka septembra, iako se kasnije predomislio i kazao kako nije mislio striktno na šest sedmica, da pokušaju deblokirati FBiH i ponuditi rješenje za izmjene Izbornog zakona BiH. Tada su u OHR-u bili pozvani predstavnici SDA, HDZ BiH, DF-a, SDP BiH, Naše stranke, SBB-a i NIP-a, piše novinska agencija Patria.

Na pitanje da precizira s kim su se vodili razgovori Čović je kazao:

"Bez izuzetka sa svim strankama da ne nabrajam pojedinačno, pa mogu nekoga zaboraviti, sve stranke koje nešto znače u parlamentarnom procesu, pregovaračkom oko Izbornog zakona i kod Bošnjaka i kod Hrvata i kod predstavnika srpskog naroda imali smo komunikaciju. Bili smo vrlo aktivni i nastojali smo da bez konzumiranja previše javnosti, jer znali smo šta god stavimo u javnost dobija neku drugu dimenziju. Pokušali smo doći do rješenja jer ako se sjetite i Neuma i zadnjeg razgovora u Sarajevu mi smo bili vrlo blizu. Vidjeli smo da je vrijeme kampanje, da će poslužiti svakome od tih sugovornika da izađe sutra za mikrofon i na tome gradi strategiju i onda nismo željeli razvijati te procese jer neće donijeti rezutate već će biti dio kampanje", kazao je Čović.

Čović je izrazio očekivanje da će visoki predstavnik, iako nije pobornik nametanja rješenja, postupiti kao i u ranija dva slučaja i donijeti izmjene Izbornog zakona.

S druge strane Schmidt je u ovosedmičnom obraćanju medijima u Goraždu kazao da on nikada nikome nije rekao da će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH. Ponovio je da želi odblokirati državu i posebno FBiH gdje nema vlade već četiri godine, a zaustavljeni su i drugi procesi kao što je imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...