ŠOK U MOSKVI: U bombaškom napadu ubijena kćerka Aleksandra Dugina, bliskog Putinovog saradnika i ideologa "ruskog svijeta" koji je tvrdio da je u Republici Srpskoj... (VIDEO)

Terenac Toyota Land Cruiser je eksplodirao nedaleko od Boljših Vjazemki u Moskovskoj oblasti oko 21.45 sati po lokalnom vremenu.

  • Svijet

  • 21. Avg. 2022  21. Avg. 2022

  • 7

Darja Dugina, kćerka poznatog ruskog filozofa i analitičara Aleksandra Dugina, poginula je u noći između subote i nedjelje u Moskvi nakon što je automobil kojim se vozila eksplodirao, javljaju ruski mediji.

Terenac Toyota Land Cruiser je eksplodirao nedaleko od Boljših Vjazemki u Moskovskoj oblasti oko 21.45 sati po lokalnom vremenu.

Lokacija eksplozije (Ilustracija: Daily Mail)

Svjedoci tvrde da su nakon eksplozije dijelovi vozila letjeli na sve strane, dok je automobil u plamenu nastavio da se kreće i udario u ogradu.

Isti portal piše da se Darja automobilom svog oca vraćala sa muzičkog festivala "Tradicija", dok je ruski filozof navodno njenim vozilom išao kući, pa se sumnja da je bomba bila namijenjena njemu.

Darija Aleksandrovna Dugina je rođena 1992. godine i diplomirala je na Filozofskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta.

Bila je član Međunarodnog evroazijskog pokreta koji je osnovao njen otac Aleksandar Dugin  i zagovarala je identične radikalne ideje. 

Ko je Aleksandar Dugin?

Aleksandar Geljevič Dugin (1962) je ruski politički filozof, sociolog i geopolitičar. Dugin je začetnik ideje "novog euroazijstva", a blizak je visokim vojnim, političkim krugovima i tajnim službama Rusije, a posebno Vladimira Putina. Smatra se glavnim ideologom Kremlja i tvorcem "ruskog svijeta".

Prema njegovoj ideji “novog evroazijstva”, prostor od Dablina do Vladivostoka treba da se ujedini kako bi se suprotstavio "američkom atlantizmu".

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Dugin je kao filozof u usponu, dao veliki doprinos rehabilitaciji srpske desnice i a njenim osvajačkim i genocidnim ratovima nastojao je dati oblandu “ustanka protiv Novog svjetskog poretka”.

Sa Dragoslavom Bokanom bio je urednik časopisa "Nove ideje" koji je pokrenut 1993. godine u Beogradu. Tada će ovaj mladi ruski filozof izjaviti da su "Srbi, Srbija i srpske zemlje jedan od najznačajnijih prostora evropskog i evroazijskog kontinenta" i da "Novi svetski poredak danas nastoji u Srbiji i srpskim zemljama stvorіti modele za svoje nastupe sutra za osvajanje Rusije, prekosutra Evrope i naksutra Azije".

"Budite uvjereni da svjesne snage savremenog svijeta veoma dobro shvataju da od ishoda borbe i herojskog otpora zavojevačima - zavisi formula sutrašnje kontinentalne, evroazijske epohe. Srpska borba je početak velikog ustanka protiv Novog svjetskog poretka, protiv snaga zla oličenih Amerikom, kosmopolitskom, liberalnom, lišenom svih tradicionalnih, duhovnіh istinskih kulturnih vrijednosti", govorio je Dugin tokom agresije na BiH.

"U borbi protiv tog svjetskog poretka nema uzmicanja jer se sukobljavaju dvije velike planetarne sile. Na jednoj strani su snage duha, ovaploćene slovenskim Istokom, slovenskom tradicijom i duhovnošću, slovenskom tradicijom društvene pravde - a na drugoj strani su snage zla, snage Zapada, SAD-a i Novog svetskog poretka koji donosi duhovnu smrt svakoj vjerodostojnoj kulturi i civilizaciji. U Srbiji i srpskim zemljama, počinje ustvari Treći svjetski rat.

Na bojištima Republike Srpske, govorio je Dugin, nije osjetio samo da su Srbi najhrabriji narod na svijetu, nego i to da će svojom borbom otvoriti i obilježiti 21. vek, jer bijući se za svoja prava i slobodu, oni se bore za sve narode svijeta, a Rusi osjećaju svetu dužnost da im se priključe. Družeći se sa srpskim vojskovođama, sa srpskim vojnicima, sa herojskim srpskim narodom u Republici Srpskoj, mi smo stekli ogromno samopouzdanje i energiju za sopstvenu borbu protiv okupatora naše zemlje koji služe Novom svetskom poretku", isticao je tada Dugin. 

O Duginovom pisanju u časopisu "Nove ideje" iscrpno je za "xxxmagazin" pisao sarajevski književni kritičar i društveni analitičar Mirnes Sokolović.

(SB)

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...