SVE U SVRHU OSTANKA NA VLASTI DODIKOVOG SNSD-a: Besplatan vikend za vukovce na olimpijskoj planini Jahorini (VIDEO)

Mladima je potrebnija institucionalna podrška u stručnom usavršavanju, bez političke torture i ucjene: skupi određeni broj glasova, pa ćeš dobiti posao, kažu naši sagovornici.

  • Politika

  • 21. Avg. 2022  

  • 1

U Republici Srpskoj se uspjesi najboljih đaka vrednuju iznosom od 20 –30 KM, koliko obično košta jedna knjiga, koju dijete dobije na poklon. Osim u izbornoj godini, kada se, dvanaestogodišnji uspjeh nagrađuje vikendom na Jahorini.

Da smo društvo apsurda, društvo u kome je sve dozvoljeno u skupljanju glasova i da nas više ništa ne može iznenaditi, naročito u izbornoj godini, svima je već jasno. Ipak, neke je poteze vlastodržaca teško razumjeti. Tako se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik baš u predvečerje izbora, sjetio najboljih đaka, piše BN televizija.

"Naši najuspješniji učenici iz 80 srednjih škola iz RS imaće obezbijeđen besplatan vikend na našoj olimpijskoj ljepotici Jahorini. Veoma sam srećan i ponosan što sam imao priliku da iniciram i podrži jednu ovakvu akciju za sve naše vukovce.” , napisao je Dodik na Instagramu.

"Ponovo je pogažena uloga institucija u RS, zarad lične promocije", smatra sociolog Vladimir Vasić.

"Dodik ima državniče nadležnosti, a mi imamo niz institucija koje bi trebale da reaguju tako što će podržavati i nagrađivati mlade ljude. Čini mi se da se sve svodi na lični nivo, ličnu promociju i stiče se utisak da se sve svodi na predizborni marketing", kaže Vasić.

Vukovaca ima u školama svake godine. A evo na kakav način se tretiraju, kada nije izborna godina.

"Naši najbolji učenici na republičkim takmičenjima kao nagradu dobijaju diplomu i, najčešće, knjigu. Poslije to loši đaci iskoriste kao povod sa podsmijavanje jer, „toliko ste se trudili da biste dobili samo jednu knjigu“, kaže Bojan Milićević, profesor srpskog i ruskog jezika.

Zanimljivo je da je na istoj toj Jahorini, na koju sada šalje najbolje đake, prije par godina, Dodik jasno dao do znanja svima koliko cijeni stručnost i znanje.

"Na istoj Jahorini na kojoj je izgovorena najstrašnija rečenica protiv obrazovanja i kulture: „Možete biti najbolji studenti, ali ako niste u sistemu vlasti...“ ismijavaju godinama najveće intelektualne potencijale i onda im vikend na Jahorini prestavljaju kao znak da se obrazovanje cijeni", kaže Milićević.

Pogledajte kako je bilo prije četiri godine:

Mladima je potrebnija institucionalna podrška u stručnom usavršavanju, bez političke torture i ucjene: skupi određeni broj glasova, pa ćeš dobiti posao, kažu naši sagovornici.

Kada oni u svojim redovima, kaže Vasić, raščiste sa likovima za koje znamo da imaju sumnjivo steče diplome, onda možemo da govorimo o uspješnim mladim ljudima čista srca kako treba da ostanu u Srpskoj.

Milićević smatra da u narednim godinama mladi će imati dva izbora, da uzmu partijsku knjižicu ili da idu u inostranstvo, ako se bar nešto ne promijeni.

Na kraju, stiče se utisak da je izlet na Jahorinu, kao i dodjela jednokratne novčane pomoći mladima samo pusta želja za glasovima i ostanku na vlasti, predsjednika SNSD-a.

Podrška mladima treba da bude stalna praksa nadležnih insitucija, koje su dužne da obezbijede ravnopravne uslove za sve i da omoguće đacima i studentima da njihova energija, volja, a prije svega stručnost i znanje budu garant za bolji život i dalji razvoj Republike Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...