DA LI NAS OČEKUJE NOVA BOLEST? STRAH OD "TVINDEMANIJE": Pojavio se još jedan virus znatno prije nego što je uobičajeno

Stručnjaci "nestanak“ gripe povezuju sa epidemiološkim mjerama, jer je virus gripa manje zarazan od koronavirusa.

  • Zdravlje

  • 21. Avg. 2022  

  • 0

Da li treba da se brinemo o mogućoj "tvindemiji"? Ako sudimo prema južnoj hemisferi, tačnije Australiji, možemo očekivati preplitanje nekadašnje najupečatljivije zimske bolesti - gripe i ne tako novog virusa covid-19, zbog kojih je gripa praktično nestala u posljednje dvije godine, prenosi Srbija Danas.

Naime, nakon dvije godine bez gotovo nijednog zabilježenog slučaja gripe, Australija je ove sezone naišla na prilično jaku epidemiju ovog virusa, a zanimljivo je da se pojavio mnogo ranije nego inače.

Od 2010. do 2020. godine, gripa je izazvala 140.000 do 710.000 hospitalizacija i 12.000 do 52.000 smrtnih slučajeva u Australiji. Zatim su uslijedile dvije neobične godine poslije proljeća 2020.

Stručnjaci "nestanak" gripe povezuju sa epidemiološkim mjerama, jer je virus gripe manje zarazan od koronavirusa, pa su socijalno distanciranje i maske umnogome doprinijeli dugotrajnoj pauzi od gripe.

Prema izvještajima australijskih medija, samo od 14. augusta u toj zemlji je 216.725 laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe prijavljenih Nacionalnom sistemu za nadzor bolesti (NNDSS), ali napominju da ovi brojevi predstavljaju samo djelić ukupnog broja slučajeva.

Što se sojeva tiče, većina cirkulišućeg tipa je tip A, a neznatno tip B. Ovakva situacija za australijsku zimu govori da i naša može biti takva.

Za sada je pozitivno da je riječ o poznatim sojevima koji se nalaze u vakcini koja se obično koristi krajem oktobra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...