“S TEMPERATURAMA OD 40 STEPENI…”: Meteorolog Nedim Sladić otkriva kada se ponovo vraća ljeto u BiH

Kada govorimo o povratku ljeta, on se vraća već od narednog vikenda, posebno drugog dana kada će biti prodor nešto toplijeg zraka sa jugozapada Evrope i samim time temperature bi mogle ići do 30 stepeni u Bosni, s tim da bi se u Hercegovini mogle očekivati i do 35 stepeni.

  • Vijesti

  • 22. Avg. 2022  

  • 0

Nedim Sladić, bh. meteorolog otkrio je kada se ponovo vraća ljeto na područje Bosne i Hercegovine, ali je i poručio da smo sa temperaturama od 40 stepeni definitivno završili te da slijedi ugodniji period. Govorio je i o značaju padavina s obzirom na to da su suše sve učestalije.

Sladić je rekao da je kiša trenutno potrebna svima kako bi došlo do ublažavanja meteorološke suše.

“Koja je, tokom proteklog vikenda sa količinama padavina koje su zabilježene u većini dijelova Bosne i Hercegovine i iznad 30 litara po kvadratnom metru dobrodošle kao i to da se tlo natopi vlagom. Međutim, problem je s aspekta hidrološke suše koja je počela još početkom ove godine. Sa svakim manjkom padavina dolazili smo do situacija da u kombinaciji sa malom količinom snijega i kiše i sušnog ljeta imamo snižene vodostaje na području cijelog evropskog kontinenta. Naprimjer, Drava je srušila taj neslavni rekord za četiri centimetra. Također, osim suše koje imamo, naša jezera su postala pretopla. Naprimjer, temperatura Bohinjskog jezera ove godine je dostigla 27 stepeni kao da ste na moru”, pojasnio je Sladić.

Na pitanje kada možemo očekivati prvi snijeg ove godine, Sladić navodi: 

“Ako pogledamo sezonske prognoze koje su radili Amerikanci, dakle, AccuWeather, ovaj prvi dio jeseni je topliji od prosjeka, ali u drugom dijelu bi se mogao već očekivati taj porast kada su u pitanju padavine i samim time to bi bile prve naznake za spuštanje hladnijeg zraka sa sjevera. Kada je trenutna prognoza u pitanju, imat ćemo još sunca i još ljetnih dana. Kada govorimo o povratku ljeta, on se vraća već od narednog vikenda, posebno drugog dana kada će biti prodor nešto toplijeg zraka sa jugozapada Evrope i samim time temperature bi mogle ići do 30 stepeni u Bosni, s tim da bi se u Hercegovini mogle očekivati i do 35 stepeni. Međutim, ne govorimo o temperaturama koje smo imali tokom juna, jula i jednog dijela augusta, što znači da smo sa temperaturama od 40 stepeni definitivno završili. Možemo reći da idemo polako ugodnijem ljetu, periodu za uživanje”, poručio je Sladić za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...