OPĆINSKI SUD U SARAJEVU: Počelo suđenje za aferu "Asim", predmet iz proljeća 2020. godine

Sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je otvorila glavni pretres u predmetu u kojem su navedeni optuženi za krivično djelo "Davanje dara i drugih oblika koristi".

  • Vijesti

  • 24. Avg. 2022  

  • 2

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je počelo suđenje za aferu "Asim". Optuženi su visokopozicionirani zvaničnik SDA Asim Sarajlić, kantonalni zastupnik Sabahudin Delalić (napustio stranku) i općinski vijećnik Muhamed Šehović, prenosi Klix.

Sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je otvorila glavni pretres u predmetu u kojem su navedeni optuženi za krivično djelo "Davanje dara i drugih oblika koristi".

Optuženi su da su od 20. do 25. februara 2020., prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem.

Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik SBiH-a.

Tužilac je istakao da su optuženi Tvrtkoviću ukazali da su na sličan način 2016. omogućili i izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva.

Podsjećamo, Sarajlić je pred Općinskim sudom u Sarajevu krajem prošlog mjeseca oslobođen optužbe za nezakonitosti iz 2016. pri zapošljavanju u javnim preduzećima. Bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić je u ovom predmetu osuđen na tri godine zatvora, dok je Safet Bibić osuđen na šest godina, Senad Trako na godinu i šest mjeseci, Ramiz Karavdić na dvije godine, a Esed Džananović na tri godine zatvora. Nedžad Trako je oslobođen optužbi. Riječ je o prvostepenoj presudi na koju se može žaliti.

Sarajlić i Zukić su na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...