VESNA PEŠIĆ OTVORENO: "Srbija da se pomiri da je Kosovo izgubljeno – nema načina da se vrati"

Vesna Pešić smatra da se situacija oko Kosova dosta promijenila, jer su se „Amerikanci jako uključili u to“, čak i, kako dodaje, „američki državni sekretar Antony Blinken  neprekidno prati šta se tu dešava“.

  • Regija

  • 25. Avg. 2022  25. Avg. 2022

  • 0

Sociologinja Vesna Pešić kaže da su Kosovu date sve glavne institucije koje jednu državu čine nezavisnom, te joj je smješno da se sada dvije strane, kako navodi, "svađaju oko tablica". Smatra da Srbija treba da se pomiri sa tim da je Kosovo izgubljeno.

"Nema načina da se Kosovo vrati", ocjenjuje Pešić.

Ona navodi da je najmanje važno da li će biti RKS ili KM tablice, već je mnogo važnije kako se na Kosovu živi.

Kosovski premijer Albin Kurti, koji se juče prvi put oglasio poslije posljednje runde dijaloga u Briselu 18. avgusta, rekao je da neće biti vraćanja registarskih tablica KS, koje su statusno neutralne tablice po Rezoluciji 1244. Juče su sa prištinskim zvaničnicima razgovarali i zvaničnici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar, u pokušaju da snize najnovije tenzije izazvane prištinskim mjerama reciprociteta koje se tiču registarskih tablica i ličnih dokumenata, zatraživši da njihovu primjenu Kosovo odloži za još tri mjeseca.

Vesna Pešić smatra da se situacija oko Kosova dosta promijenila, jer su se „Amerikanci jako uključili u to“, čak i, kako dodaje, „američki državni sekretar Antony Blinken  neprekidno prati šta se tu dešava“.

„Cilj je da se smanji ruski uticaj na Balkanu“, ocjenjuje.

Dodaje da je problem što Srbija „neće da digne ruke od severa Kosova, jer je tu većinsko srpsko stanovništvo i Srbija ne odustaje od toga da ga pripoji sebi“.

Podsjetivši da je i ranije bilo prijedloga o podjeli Kosova, ona kaže da se najvjerovatnije neće dogovoriti nikakve podjele, ali sever jeste problem“.

„Ne zanima me mnogo ko će biti mandatar“

Upitana da prokomentariše sinoćnju konferenciju za medije predsjednika Aleksandra Vučića na kojoj je poručio da će mandatara za sastav nove vlade saopštiti ili u petak uveče ili u subotu ujutru, ona kaže da je ta konferencija bila nepotrebna, i da je njoj „komično“ što ju je Vučić sazvao da bi rekao „neću da vam kažem“.

„Mene mnogo ne zanima ko će biti mandatar, zato što je sad tako da Vučić odlučuje bilo ko da je mandatar. Potpuno mi je svejedno da li će to biti (sadašnja premijerka Ana) Brnabić ili (gradonačelnik Novog Sada Miloš) Vučević, jer znamo ko odlučuje“, poručuje ona, komentarišući spekulacije da bi neko od navedenih mogao da bude novi premijer.

Dodaje da je potpuno „neinteresantno“ i ko će sedeti u novoj vladi, od koje ne očekuje „ništa“.

„To su ljudi koji ne odlučuju sami. Po ustavu politiku vodi vlada a ne predsednik, ali u praksi je obrnuto. Ne znam koga to zanima kad znamo da tu nije vlast, da vlada ne vrši vlast po ustavu“, navodi Pešić za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...