(S)OKO BA, BUDIMO REALNI: Pročitajte kako je Dragan Čović najavljivao masovnu proizvodnju autobusa, aviona i helikoptera u mostarskom "Sokolu"! (FOTO)

Mladi inžinjer mašinstva, Dragan Čović, na sebe je skrenuo pažnju najavama masovne proizvodnje autobusa, aviona i helikoptera u opustošenim proizvodnim halama mostarskog “Sokola”, za šta je dobivao značajan novac iz budžeta “Herceg Bosne”.

  • Mini market

  • 25. Avg. 2022  25. Avg. 2022

  • 4

Malo se ko danas sjeća opsjenara iz Nevesinja Dragana Vučetića koji je iz budžeta Republike Srspke izvukao najmanje 12 miliona KM i nestao bez traga. Vučetić je bio ekonomski savjetnik Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika RS, što je bila smo ulaznica za njegove krupnije i unosnije poslove u mutnom aranžmanu privatno-javnog partnerstva.  

Vučetić je uspio ubijediti Milorada Dodika da Republika Srpska ima ogromnu razvojnu šansu u proizvodnji elektromobila te je uskoro u Banjoj Luci osnovao Javno preduzeće “Nikola Tesla” sa djelatnošću u oblasti proizvodnje automobila i prerade tekstila. Naravno, za direktora tog preduzeća imanovan je upravo Vučetić, na čiji je zahtev, po hitnom postupku, novoosnovanom preduzeću odobren povoljan kredit u iznosu od 5 miliona KM.  

Vučetić se svako malo javljao s novim kreditim zahtevima, pa je do trenutka njegovog nestanka i bijega u Njemačku, ukupno kreditno zaduženje “Nikole Tesle” premašilo 12 miliona KM. Iza Vučetića su u Banja Luci ostali samo dugovi i jedan nepokretni automobil za kojeg je Vučetić lažno tvrdio da je proizveden i sastavljen u nepostojećeoj banjalučkoj tvronici automobila “Nikola Tesla”. Kasnije se ispotavilo da je taj automobil uvezen iz Njemačke i da je Vučetiću služio kao zgodan mamac za izvlačenje budžetskog novca.  

Dragan Vučetić i Milorad Dodik (Foto: Arhiva)

Na sličan način poput Vučetića na javnu scenu BiH zakoračio je i Dragan Čović, ratni direktor preduzeća “Soko”, s tom razlikom što je Vučetić pobjegao iz “Nikole Tesle” s ukradeninm novcem, dok je Čović svoj jednako nespješni mandat u privredi, zamijenio ulaskom u visoku politku. 

Kao direktor “Sokola”, Čović je na sebe skrenuo pažnju najavama masovne proizvodnje autobusa, aviona i helikoptera u opustošenim proizvodnim halama mostarskog “Sokola”. U jesen 1995. godine, Čović se u zagrebačkog Večernjem listu pohvalio spektakularnim uspjehom mostarskog Sokola na zagrebačkom velesajmu, kada je navodno ugovorio veliku isporuku autobusa za Češku.  

“Bez ikakve lažne skromnosti, mislim da je to tehnološki najsloženiji proizvod u ‘Herceg Bosni’, a takvim proizvoda nije bilo puno ni prije rata na ovim prostorima”, kazao je Čović u razgovoru za Večenji list, potvrdivši da je “Soko” već proizveo desetak autobusa i da upravo prirema novu serijsku proizvodnju za kupca iz Češke.  

Osim autobusa, “Soko” je pod vodstvom Dragana Čovića “užurbano razvijao” i proizvodnju aviona i helikoptera!  

“Sada se potpuno posvećujemo zrakoplovnim programima. Do kraja ove godine, namjeravamo na tržište poslati dva tipa ultralakih zrakoplova”, kazao je Dragan Čović, pohvalivši se kako je na Zagrebačkom velesajmu te godine štand mostarskog “Sokola” privlačio veliku pažnju tehnološkim inovacijama. 

Naravno, Čović se zahvalio i tadašnjoj vladi “Herceg Bosne” na čelu s Jadrankom Prlićem, bez čije novčene potpore “Soko” ne bi postizao "tako zavidne rezultate".

U nastavku pročitajte integralni intervju Dragana Čovića za Večernji list u jesen 1995. godne, u kojem je najavio blistavu budućnost mostarskog “Sokola” i općenito mašinske industrije “Herceg Bosne”. Zanimljivo, s Čovićem je tada razgovarao novinar Milan Šutalo, koji danas, po Čovićevom nalogu, kontrolira nekoliko mostarskih medija s jasnim ciljem podjele Federacije BiH i uspostave zasebnog, hrvatskog entiteta. 

No, čini se da su u tome jednako uspješni kao i prije tridesetak godina kada su zajedničkim snagama najavljivali masovnu proizvodnju autobusa, aviona i helikoptera u mostarskom “Sokolu". 

Foto: Sanel Kajan / Twitter

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...