ŠTA JE NA SKUPU AMBASADORA U ZAGREBU GOVORIO DRAGAN ČOVIĆ: "U BiH napadaju hrvatski narod i katoličku vjeru"

Kako je saopćio HNS, okupljeni visoki dužnosnici razgovarali su o ulozi Republike Hrvatske i njenih predstavnika u svijetu te o položaju Hrvata izvan Republike Hrvatske.

  • Politika

  • 25. Avg. 2022  25. Avg. 2022

  • 16

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i njegovog privatnog udruženja HNS u Zagrebu je učestvovao na Konferenciji ambasadora, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske.

Kako je saopćio HNS, okupljeni visoki dužnosnici razgovarali su o ulozi Republike Hrvatske i njenih predstavnika u svijetu te o položaju Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Čović se obratio prisutnima tokom posebne panel rasprave, na kojoj je govorio o odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te dosadašnjoj i planiranoj saradnji.

- Također, informirao je sve prisutne o ozbiljnim problemima s kojima se Bosna i Hercegovina, a naročito hrvatski narod susreće usprkos svom ustavnom statusu u najvećoj političkoj krizi nakon Dejtona. U tom svjetlu istaknuo je kako je bitno koristi učtiv jezik diplomatije prenoseći istinu o aktuelnoj situaciji u BiH te podizati svijest o alarmantnim političkim agendama koje zazivaju urušavanje Sporazuma koji je Bosni i Hercegovini donio mir - saopćili su iz HNS-a i dodali:

- Upozorio je na zapaljivu retoriku, govor mržnje i napade usmjerene ne samo na legitimne predstavnike hrvatskog naroda nego i na hrvatski narod u cjelini, katoličku vjeru i hrvatske simbole. Izmjene Izbornog zakona su naznačene kao prioritet i osnova formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora, ali i povratak pomirenja između bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH.

Izmjene Izbornog zakona su naznačene kao prioritet i osnova formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora, dodaju iz HNS-a, ali i povratak pomirenja između bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH.

Čović je na marginama Konferencije održao radne sastanke s visokim dužnosnicima s kojima je razgovarao o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i potrebnim koracima za ostvarenje napretka i zaštite hrvatskoga naroda

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...