EROL AVDOVIĆ P(R)OZVAO VISOKOG PREDSTAVNIKA: “Schmidt treba javno da obznani ko i kakav se ‘pritisak’ na njega vrši - da nametne nešto što ne odgovara svima u BiH?”

"Nakon svega, je li ovaj Visoki predstavnik neko ko u biti podcjenjuje Bosance i sve građane BiH, jer pokušava tajno - iza zatvorenih vrata opet nametnuti nešto što ne odgovara svima, već samo nekima; nešto što se treba dogovoriti u ambijentu bez pritisaka i po EU standardima", pita Avdović.

  • Mini market

  • 26. Avg. 2022  26. Avg. 2022

  • 2

Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz New Yorka, osvrnuo se na društvenim mrežama na informacije da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt vodi pregovore sa predstavnicima političkih stranaka koji se odvijaju skoro u tajnosti.

"Je li HR Schmidt objavio rat javnosti i transparentnosti pa iza zatvorenih vrata uz veo tajnosti pokušava "dogovoriti" izborni zakon s kojim će se partijski lideri u BiH morati složiti? Zašto gospodin Schmidt ne komunicira s javnošću otvoreno? To je bolje nego galama iz Goražda. Ako već radi u ime interesa svih građana Bosne i Hercegovine  onda s tim javnim - građanskim mnijenjem treba komunicirati s više respekta i po demokratskim standardima. A ne da viče na novinare (kao u Goraždu) jer ga frustriraju njihova pitanja?! Želi li dalje bez naših pitanja?", pita se Avdović. 

On dalje kaže kako bi Schmidt kao iskusan političar iz demokratske zemlje morao znati da se tako ne razgovara s predstavnicima medija koji su čuvari demokratije (watch dogs of democracy).

"Sumnjam da bi mogao tako komunicirati s predstavnicima medija u Njemačkoj ili drugdje u EU. Ne bi smio", dodaje Avdović. 

"Nakon svega, je li ovaj Visoki predstavnik neko ko u biti podcjenjuje Bosance i sve građane BiH, jer pokušava tajno - iza zatvorenih vrata opet nametnuti nešto što ne odgovara svima, već samo nekima; nešto što se treba dogovoriti u ambijentu bez pritisaka i po EU standardima.

Ne zaboravimo, na stranu političari, gospodin Schmidt se još nije izvinuo novinarki N1 Adisi Imamović na koju je, svi su vidjeli vikao u Goraždu (17 augusta). A nije ni građanima na tom neprimjernom tonu, jer je koleginica postavila pitanje u ime javnosti BiH", podsjeća Avdović. 

Avdović dodaje da na koncu kako Schmidt treba javno obznani ko i kakav se "pritisak" na njega vrši - da nametne nešto što što ne odgovara svima u BiH? "I zašto, ukoliko je samostalan kako se želi prikazati - ne krene u drugom prioritetnom smjeru putem reformi pravosuđa i ekonomskog prostora?", pita se on. 

"Ova vas pitanja gospodina Schmidta ne trebaju frustrirati, već motivirati. Radi se jednostavno ne samo o političkom već i moralnom i ljudskom integritetu - kategorijama koje ne pripadaju povlaštenim, već i pripadnicima malih naroda; jednostavno svim građanima BiH", zaključio je Avdović.  alt koje treba branti

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...