"SB" NA LICU MJESTA: U OHR na konsultacije sa Schmidtom stigli Arnaut i Forto (FOTO)

U fokusu razgovora su i dalje izmjene Izbornog zakona.

  • Vijesti

  • 26. Avg. 2022  26. Avg. 2022

  • 0

Pravni tim OHR-a danas nastavlja konsultacije s predstavnicima stranaka o izmjenama Izbornog zakona.

U OHR danas su stigli lider Naše stranke Edin Forto u pratnji Damira Arnauta. 

Jučer su održane konsultacije s predstavnicima SDP-a, Naroda i Pravde i SBB-a, prema informacijama više sarajevskih medija. 

U fokusu razgovora su i dalje izmjene Izbornog zakona.

Kako piše portal Istraga.ba, Christian Schmidt promijenio je taktiku. Visoki je predstavnik počeo organizirati sastanke i večere sa režiserima, novinarima i drugim javnim radnicima na kojima od njih traži podršku i ideje za nametanje izmjena Izbornog zakona.

“Posljednja takva večera bila je proteklog vikenda, kada je Christian Schmidt pozvao advokata Nedima Ademovića, redatelje Jasmilu Žbanić i Harisa Pašovića, te novinarke Aidu Čerkez i Dušku Jurišić”, navodi izvor iz OHR-a.

No, tokom ove visoki predstavnik nije naišao na odobravanje svojih akcija. Sagovornicima je, pak, potvrdio da su “izmjene koje su procurile u javnost” – autentične. Što znači da je OHR 19. jula ove godine namjeravao izmijeniti Ustav Federacije BiH i odredbe Izbornog zakona koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda Federacije i izbor predsjednika ovog entiteta. Ipak, od prvobitne namjere da uvede cenzus od tri posto prilikom delegiranja delegata u Dom naroda FBiH, Christian Schmidt je odustao.

“Ali od namjere da izmijeni Izborni zakon i Ustav Federacije BiH – OHR nije odustao”, ističe izvor Istrage iz OHR-a.

Reporter "Slobodne Bosne" je bio ispred OHR-a, fotografije pogledajte u našoj galeriji. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...