BRKIĆ PISAO BLINKENU: "Potez ministrice Turković je neprofesionalan, neprihvatljiv i nemoralan čin"

"Stav koji je gospođa Turković iznijela u svom pismu lažno prikazuje stajališta koja ne doprinose unutarnjem pomirenju niti relaksaciji političkih odnosa u BiH", navodi se u pismu.

  • Politika

  • 26. Avg. 2022  26. Avg. 2022

  • 8

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić uputio je pismo američkom državnom sekretaru Antony Blinkenu, u kojem se osvrće na pismo koje je šefu američke diplomacije 24. avgusta poslala ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara BiH Bisera Turković, a vezano za reformu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

U pismu Brkić izražava zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i sekretaru Blinkenu, za trajnu i kontinuiranu čvrstu potporu miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini te pozdravlja posvećenu i aktivnu ulogu SAD-a u posredovanju proteklih godina, zajedno s Europskom unijom, u pronalaženju unutarnjeg konsenzusa u BiH o reformi izbornog zakona. Brkić podsjeća da su prošle dvije godine od potpisivanja Mostarskog sporazuma između HDZ-a i SDA te tvrdi da nije postojala nikakva namjera SDA da provede dio Sporazuma koji se tiče reforme izbornog zakona na ranije dogovorenim principima. Pregovori su, navodi Brkić u pismu, bili samo strategija za kupnju vremena i održavanje statusa quo.

"Korištenje Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i državnih resursa kao instrumenta političke stranke kojoj pripada gospođa Turković (SDA) u predizbornoj kampanji je neprofesionalan, neprihvatljiv i nemoralan čin, čime gospođa Turković ruši dignitet državne institucije Bosne i Hercegovine. Stav koji je gospođa Turković iznijela u svom pismu lažno prikazuje stajališta koja ne doprinose unutarnjem pomirenju niti relaksaciji političkih odnosa u BiH. Umjesto ozbiljnih političkih razgovora i izgradnje euroatlantske budućnosti BiH kroz suradnju, međusobno uvažavanje i konsenzus, gospođa Turković zloupotrebljava državne resurse i diplomatske kanale za promicanje jednostranog političkog stava svoje stranke", naveo je Brkić u pismu američkom državnom sekretaru Antony Blinkenu, prenosi Fena. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...