ŠTA ZNAČI DODIKOVO ODBIJANJE AGREMANA NJEMAČKOM AMBASADORU: Nediplomatski šamar Njemačkoj je toliko čudan i sulud da je...

“Odbijanje agremana novom njemačkom ambasadoru je ta krajnost i očigledan dokaz ne samo amaterizma i nepromišljenosti već i nervoze i panike jednog očito pogubljenog čovjeka koji već dugo pravi nepopravljivu štetu, prije svega Srbima i Republici Srpskoj”, kaže Šoja, ocjenjujući Dodikov potez kao nezabilježenu diplomatsku glupost koja bi ga mogla i morala skupo koštati.

  • Politika

  • 26. Avg. 2022  

  • 3

Nezabilježena diplomatska glupost, poručuju analitičari, desila se u Bosni i Hercegovini. Odbijanje agremana njemačkom ambasadoru moglo bi koštati BiH kandidatnog statusa, piše Deutsche Welle.

Prije dva dana održana je sjednica Predsjedništva BiH, nakon koje je član Milorad Dodik najavio blokadu svih projekata na nivou Bosne i Hercegovine, koji se odnose na Federaciju.

“Osim projekata za FBiH, tu ništa ne može da prođe. Ne mogu više da podržavam razvojne projekte u FBiH. Nije mi drago, ali tako moram da radim zbog patološkog odnosa druga dva člana Predsjedništva BiH prema razvojnim projektima u Republici Srpskoj”, upozorio je Dodik, nakon što su odbijeni svi njegovi prijedlozi na sjednici Predsjedništva.

Ono što je uslijedilo, nije išlo u pravcu razvojih projekata, ali bi posljedice u političkom smislu mogle biti mnogo gore, smatraju analitičari. Ne samo za jedan entitiet, nego i za cijelu državu. Dodik je, na sjednici glasao protiv davanja agremana novom abasadoru Njemačke u BiH, Thomasu Fitschenu. Nekoliko časova kasnije, iz Njemačke je stigla reakcija na ovu odluku, odakle traže da se u roku od dva dana izjasne o ovakvom potezu. Mediji već prenose da bi u suprotnom, BiH mogla ostati bez podrške Berlina, uključujuči i proces dobijanja kandidatskog statusa.

Iznenađenje nakon 30 godina saradnje

Ministarstvo spoljnih poslova BiH primilo je i dopis u kojem se tražio hitan sastanak sa opravnikom poslova Ambasade BiH.

“Njemačka strana neprijatno je iznenađena i razočarana informacijama da Predsjedništvo BiH nije dalo agreman Nj.E. Fitschenu. Od Predsjedništva BiH traže da u narednih 48 časova da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini ovakve odluke. Neprihvatljivo je ovakvo ponašanje, kao i da se ovakvo nešto dogodi nakon 30 godina bilateralne saradnje dvije zemlje”, stoji u dopisu Ambasade BiH u Berlinu, gdje se dalje upozorava, da ukoliko ne dobiju jasno objašnjenje, da će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u spoljnopolitičkim prioritetima, posebno u dobijanju kandidatnog statusa.

Za pojedine analitičare upečatljivo je što se odgovornost traži od cijelog državnog vrha, iako je Dodik glasao za odluku.

“Apsolutno neodgovoran, politički nezreo potez koji samo potvrđuje ono što već svi u svijetu znaju – politika Milorada Dodika je štetna za sve u Bosni i Hercegovini, a najviše za državljane Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Srpskoj”, rekla je ministrica spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, naglasivši da “zbog Dodikove secesionističke i proruske politike milionski vrijedni projekti Evropske unije i Njemačke za Republiku Srpsku su blokirani i na čekanju”

U svakom slučaju, razloge Dodikove odluke i odbijanja agremana, možda treba tražiti u događaju od prije nekoliko dana, kada je Njemačka obustavila novac za kasarnu Oružanih snaga BiH u Doboju.

“Nije zgodno imati probleme sa Njemačkom, ali nikakav novac nije dovoljan da se sruši karakter srpskog naroda, što Nijemci moraju da razumiju”, rekao je Dodik tada, komentarišući odluku o obustavljanju novca, istakavši da je saglasan sa stavom Njemačke da novac za odbranu BiH ne dodjeljuje.

Odmazda za rezoluciju u Bundesatagu?

“Kada Njemačka u Bundestagu donese rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje Republike Srpske i da se napravi drugi sistem uređenja u BiH, onda se moramo protiviti. Kako misle da kasarnama u Federaciji BiH novac daju. Ako narednu odluku budu htjeli realizovati, neće moći ni u FBiH, kada je riječ o odbrani. Ako hoće tu podjelu BiH, saglasan sam, a 200 hiljada evra (koliki je bio iznos za dodjelu kasarani u Doboju) za Njemačku je smiješno “, zaključio je Dodik.

Bivši ambasador BiH, Slobodan Šoja, koji je i ranije govorio za DW o diplomatiji Bosne i Hercegovine, reagovao je na svom Facebook statusu, napisavši da se moglo očekivati da će osobe koje su kako je rekao, odavno obesmislile i sebe i svijet iz kojeg dolaze i koji predugo guše i sebe i nas, kad-tad dotjerati vlastito ludilo do krajnosti.

“Odbijanje agremana novom njemačkom ambasadoru je ta krajnost i očigledan dokaz ne samo amaterizma i nepromišljenosti već i nervoze i panike jednog očito pogubljenog čovjeka koji već dugo pravi nepopravljivu štetu, prije svega Srbima i Republici Srpskoj”, kaže Šoja, ocjenjujući Dodikov potez kao nezabilježenu diplomatsku glupost koja bi ga mogla i morala skupo koštati.

“Ne obrazlagati ali završiti budalaštinu”

“Ovaj nediplomatski šamar Njemačkoj je toliko čudan i sulud da je Njemačka takođe odlučila učiniti nešto nediplomatski i prekršiti Bečku konvenciju. Naime, kad jedna zemlja odbije dati agreman, prema odredbama Bečke konvencije, nije obavezna obrazložiti razlog. A Njemačka nam sad daje 48 sati da dobije objašnjenje! Razumljiva je ljutnja, ali treba se držati diplomatskih pravila. Nijemcima treba dati do znanja da im nećemo ništa obrazlagati jer im je sve jasno, uvjeravajući ih da će se to pitanje brzo riješiti”, naglašava Šoja, pozivajući Šefika Džaferovića da hitno sazove novu sjednicu Predsjedništva BiH koje mora dati agreman novoimenovanom njemačkom ambasadoru, nezavisno od toga kako će Dodik glasati.

“Ako u roku od 72 sata Dodik ne pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa (a toplo bih mu savjetovao da to ne čini) onda se smatra da je novi ambasador dobio agreman. I tako se obavezno mora što prije završiti ova budalaština”, zaključuje Šoja na svom Fejsbuk nalogu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...