DAN KADA JE POGINULO 180 RUDARA: Obilježena 32. godišnjica najveće rudarske tragedije u BiH; Niko nikada nije odgovarao za ovu nesreću

Iz jame je živ izašao samo jedan rudar - Smajil Imamović.

  • Sjećanje

  • 26. Avg. 2022  

  • 2

U strašnoj i dosad nerazjašnjenoj eksploziji koja se desila 26. avgusta 1990. godine u tuzlanskom Rudniku liginta Mramor poginulo je 180 rudara.

Ovo je najveća rudarska tragedija u Bosni i Hercegovini, a desila se tokom noćne i u tom trenutku najmlađe smjene rudnika. Poginuli rudari imali su u prosjeku 27 godina, piše Oslobođenje.

Iz jame je živ izašao samo jedan rudar - Smajil Imamović. Zadobio je teške tjelesne povrede i vječnu traumu. Nastavio je raditi u rudniku, jer nije imao izbor, a naredne godine odlazi u penziju.

"I danas dan radim u rudniku, ali dočekao sam i tu penziju, dogodine akobogda. Žalosno je da za tu nesreću niko nikada nije odgovarao, sve redom je korumpirano, nemaš se kome obratiti, jedinka si i ništa drugo, nemoćan. Ali, od nesreće se ništa nije promijenilo. Da su makar štilo od lopate i krampe malo produžili", kazao je Imamović na obilježavanju godišnjice nesreće.

Iz Sindikata poručuju kako je stanje u rudniku teže nego ikad, a da se u pojedinim postrojenjima, kakvo je ono u rudniku Mramor, ništa nije promijenilo.

"U jami u Mramoru i dalje se kopa rukama, kao i prije 100 godina što se kopalo. Mi nismo zadovoljni time koliko je uloženo u rudnike i sigurnost rudara", kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata.

Generalni direktor EPBiH Admir Andelija kazao je kako je Koncern u rudnike u posljednjih 10 godina, prvenstveno s ciljem unapređenja sigurnosti rudara, uložio oko pola milijarde maraka.

"Obaveza je za sve nas da imamo na umu da je rudarski posao težak, zahtjevan i opasan te da uvijek ima tu latentnu opasnost od gubitka života. EPBiH je iz tog razloga, kako bi povećala humanizaciju, u 10 godina uložila skoro pola milijarde KM u modernizaciju postrojenja", poručio je Andelija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...