ZAJEDNIČKO DJELOVANJE SNSD-a I HDZ-a: Dodik uz podršku Bevande blokirao preko 500 miliona eura za projekte u Federaciji BiH!

Na sjednici Državnog odbora za investicije premijer Federacije BiH Fadil Novalić glasao je za sve prijedloge kako ne bi došlo do blokade na bilo kom nivou, dok je predstavnik Vlade Republike Srpske glasao samo za one koji se tiču RS-a, a Vjekoslav Bevanda je bio protiv južne gasne interkonekcije.

  • Politika

  • 30. Avg. 2022  30. Avg. 2022

  • 10

Na sjednici Državnog odbora za investicije premijer Federacije BiH Fadil Novalić glasao je za sve prijedloge kako ne bi došlo do blokade na bilo kom nivou, dok je predstavnik Vlade Republike Srpske glasao samo za one koji se tiču RS-a, a Vjekoslav Bevanda je bio protiv južne gasne interkonekcije.

Nakon sjednice Predsjedništva BiH, održane 24. augusta 2022. godine, ljut jer je svih pet njegovih prijedloga za dnevni red odbijeno, Milorad Dodik je izjavio da će blokirati sve projekte za Federaciju BiH jer su Šefik Džaferović i Željko Komšić “patološki usmjereni protiv RS-a, interesa našeg naroda i pokušavaju da što više ocrne našu situaciju“. Uz to je Dodik poručio da će protiv svih projekata za Federaciju “biti i srpski predstavnici na drugim nivoima dok se ne odblokiraju projekti RS-u“.

Uz prijedlog za smjenu Džaferovića (zbog učešća na ukrajinskom samitu o Krimu jer nije imao odluku Predsjedništva o tome, iako Dodik nikad nije ni tražio takvu odluku za svoja putovanja u Srbiju ili Rusiju gdje zastupa isključivo interese Republike Srpske), Dodik je tražio i udaljavanje i podnošenje krivične prijave protiv Christiana Schmidta kojeg ne priznaju u RS-u, zatim pristupanje Bosne i Hercegovine inicijativi Otvoreni Balkan (što je projekat Aleksandra Vučića kojeg mnogi u regionu direktno povezuju s projektom srpskog sveta), izgradnju gasovoda kroz RS prema Srbiji (ekonomski neisplativ, ali projekat koji odvaja RS potpuno od Federacije u nabavci plina), te izgradnju aerodroma u Trebinju, projekat koji je Dodik u potpunosti ustupio Srbiji, a koji osim što je dobrim dijelom planiran na državnoj imovini ima i vrlo sumnjiv sigurnosni aspekt zbog čega je bilo puno reakcija u obavještajnim krugovima jer se gradnja ovog aerodroma direktno povezuje s Rusima i pokušajem pravljenja niškog centra u BiH u kome se okupljaju i pripremaju ruske i proruske paravojne i paraobavještajne strukture.

Svoje obećanje o blokadi projekata za Federaciju BiH, Dodik je ispunio već sutradan na sjednici Državnog odbora za investicije, održanoj 25. augusta, na kojoj su blokirani projekti  za Federaciju vrijednosti preko 500 miliona eura. Kako se o dnevnom redu (prijedlozima projekata) glasa u paketu, dakle ili se usvajaju svi projekti ili ništa, premijer Federacije BiH Fadil Novalić glasao je za sve prijedloge kako ne bi došlo do blokade na bilo kom nivou, dok je predstavnik Vlade Republike Srpske glasao samo za one koji se tiču RS-a.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda dao je svoju podršku ostalim projektima ali je glasao protiv južne gasne interkonekcije između Hrvatske i BiH (Zagvozd-Posušje-Novi Travnik sa tokom do Mostara, jer nezvanično HDZ to uvjetuje formiranjem još jedne kompanije u FBiH koja bi se bavila uvozom i transportom gasa a što je zaustavljeno u parlamentu), čime je, ustvari, odbio podržati sve druge prijedloge time se pridruživši RS-u u blokadi sredstava i za izgradnju Koridora Vc (za dionice tunel Prenj, Poprikuše-Nemila, Putnikovo brdo-Medakovo i poddionicu Mostar sjever-Mostar jug), kao za izgradnju vjetroelektrane Elektroprivrede BiH, opremu za Elektroprivredu HZHB, rekonstrukciju vodovodne mreže u Sarajevu…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...