MITROPOLIT MIHAILO PORUČIO PORFIRIJU: "Vaši prethodnici su imali makar malo autonomije, vi unosite nemir među pravoslavnu braću"

"Okanite se tih stranputica, jer Gospod je milostiv i prašta sve, dok god smo u stanju oprost zamoliti. A Crna Gora je bila nepokorna i za mnogo veće sile od iskompromitovane i kriminalizovane SPC", kaže on.

  • Regija

  • 31. Avg. 2022  

  • 1

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo reagovao je povodom posjete srpskog patrijarha Porfirija Crnoj Gori.
 
"Srpski Patrijarh Porfirije je ponovo pohodio Crnu Goru. Dobrodošli ste, Vaša Svetosti, ako u miru dolazite. Ali ne, vi ne dolazite u miru i bratoljublju, dolazite zakleti na bratoubistvo, dok vaši svještenici kupuju oružje kako bi naudili svojoj pravoslavnoj braći zbog plitkih političkih interesa, koje bi svaki iskreni hrišćanin, a kamoli Hristos i svi sveti oci, prezreli kao najgore bogohuljenje i djelo nečastivog.

Dolazite namećući tobožnju “radost” srpskom pravoslavnom stadu, a svaki malorazuman među njima raduje vam se ko što bi se radovao pogibelji, jer u srcima svojim znaju da donosite samo pogibiju i patnju", navodi mitropolit Mihailo. 

Između ostalog kaže dalje:  

"Vi ste svoj partrijarški tron zaslužili politikom podobnošću. Vaši prethodnici su imali makar malo autonomije i nastojali biti hristolikosti u srcu, a neke sam od njih lično poznavao i respektovao kao ljude.

Vas, Vaša Svetosti, ne poznajem, kao što vas ni Hristos, princ Mira, neće znati na Sudnjem danu, već će vam suditi po nemiru kojeg unosite među pravoslavnu braću.

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) je oduvijek propovijedala Evanđelje Mira i bogobojaznosti i u njenoj se službi ne može naći pogreške i grijeha. Zato, kao brata u Hristosu, upozoravam vas da služite silama mraka i nečasti, ali i da će svjetlo i pravda nadvladati osionost, pohlepu i svakojake zločine koje čini Crkva Srbije, tobože, u ime Gospodnje, sijući decenijama strah, nemir, mržnju i krvoproliće na ovim prostorima.

Okanite se tih stranputica, jer Gospod je milostiv i prašta sve, dok god smo u stanju oprost zamoliti. A Crna Gora je bila nepokorna i za mnogo veće sile od iskompromitovane i kriminalizovane SPC.

Tri decenije je vladala pustoš u Crnoj Gori, ali isto tako, tri decenije Crnogorska pravoslavna crkva se bori da oplemeni Crnogorce pravoslavnom naukom i čistom vjerom, uprkos duhovnom pustošenju postojbine naših svetih, od strane upravo vaše institucije. Da podsjetim, SPC u državi Crnoj Gori iz najnižih lukrativnih pobuda skrnavi crnogorsko kulturno blago i duhovno nasljeđe.

Drznuli ste se reći da se uspostavljanjem Zetske “episkopije” “učvršćuje vaš hrišćanski identitet i jevanđelski sistem vrijednosti”. Daleko ste vi od toga, jer ne poznajete crnogorsku istoriju. 

Ovo je teritorija koja duhovno, istorijski, kulturološki i po pravu, pripada Arhiepiskopu Cetinjskom i Mitropolitu Crnogorskom, kao što pripada svim mojim časnim prethodnicima i pripadaće mojim našljednicima.

Vaša je bitka davno izgubljena, čim je započeta, jer je utemeljena u nepravdi i nepočinstvu nedostojnom vladičanske mitre kojom se kitite. To ste dokazali vašim nasilnim ustoličavanjem na Cetinju, desantom na Cetinjski Manastir i Crnogorsku crkvu.

Rekoste, da vas “svetinje, ljudi, priroda- zovu da se ovde vratite”. Pogledajte se u ogledalo i suočićete s pravom istinom, jer tamo đe je zastava Crne Gore to je države crnogorske i naroda crnogorskog. Sve svetinje na kojima se nalazi crnogorska zastava, vlasništvo je države Crne Gore u kojoj je služilo svještenstvo Crnogorske crkve sve do 1920. godine. 

Do sada CPC nije reagovala dovoljno glasno, ni kada se radilo o slučaju limene crkve na Rumiji, ni prilikom verbalnih i medijskih ataka te nagovještaja da će SPC “krenuti na Lovćen”, niti u slučaju Kotora, Belvedera, Nikšića, Bijelog Polja, Podgorice, a đe su fizički vršeni napadi na naše svještenstvo i vjernike i poštovaoce Crnogorske crkve. To je trebalo da bude posao državnih vlasti. No, pošto je sad svima jasno, domaćoj i međunarodnoj javnosti, da je izdajnička vlast bila samo ispostava beogradskog režima, očekujte da i ova, kao i sve vaše bitke, bude izgubljena, a mi ćemo, kad to bude trebalo, svim demokratskim sredstvima braniti svoja ognjišta. Nećemo, naravno, pripremati kalašnjikove, koje je vaše svještenstvo pribavljalo zarad izazivanja krvoprolića u Crnoj Gori. 

Dobili ste odgovor crnogorskog naroda, na Belvederu i svuda đe su Crnogorci, mirnim putem proslavljali praznike svoje države. Crnogorci odustati od svojega neće, ni po koju cijenu, iako se vlast u zadnje tri godine za sitan ćar prodala, vršeći veleizdaju i pokoravanje tuđim, okupatorskim interesima. Dolazi vrijeme kada će se takve nečasne rabote sankcionisati i po zemaljskim, ali i po zakonima koji stoje zapisani, kao sveta zakletva, u kodu crnogorskome i zavještanju naših vladika i svetaca," zaključio je arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Mihailo, prenosi Antena M

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...