GOTOVO JE, NEMA VIŠE: Rusija obustavila isporuku plina Sjevernim tokom 1, oštre reakcije sa svih strana...

Očekuje se da će Europska unija zabraniti uvoz sirove nafte iz Rusije početkom decembra, a rafiniranih proizvoda u februaru, u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu. Članice skupine G7 službeno su se dogovorile u petak da će ograničiti cijenu ruske nafte.

  • Ekonomija

  • 03. Sep. 2022  

  • 2

Moskva koristi energiju kao oružje protiv Europe, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće komentirajući obustavu isporuke plina Sjevernim tokom 1. "Nažalost nije iznenađujuće da Rusija nastavlja koristiti energiju kao oružje protiv europskih potrošača", naveo je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) u e-mailu Reutersu o zatvaranju plinovoda kojim se isporučuje plin u Europu.

Ruski Gazprom objavio je u petak da se isporuke plina preko Sjevernog toka 1 neće nastaviti u subotu, nakon što je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje. Gazprom kaže da turbina ne može sigurno raditi dok se istjecanje ne riješi, ali nije dao nikakav vremenski okvir kada bi plin mogao ponovno krenuti kroz plinovod. 

Siemens: To nije opravdan razlog

Istjecanje motornog ulja u posljednjoj preostaloj turbini koja je u pogonu na kompresorskoj stanici Portovaji plinovoda Sjeverni tok 1 nije tehnički opravdan razlog za zaustavljanje rada, objavio je u petak Siemens Energy. "Takva istjecanja ulja obično ne pogađaju rad turbine i mogu se zaustaviti na mjestu na kojem su se dogodila. To je rutinska procedura u sklopu održavanja", objasnila je kompanija.

Glasnogovornik NSC-a rekao je da Sjedinjene Države i Europa surađuju kako bi osigurale dostatne zalihe.

"Kao rezultat ovih napora, europsko skladište plina bit će puno do kritične zimske sezone grijanja", rekao je glasnogovornik. "Ovi napori sami po sebi neće biti dovoljni i nastavit ćemo zajedno raditi na odgovoru na zabrinjavajuću energetsku sliku u Europi."

Očekuje se da će Europska unija zabraniti uvoz sirove nafte iz Rusije početkom decembra, a rafiniranih proizvoda u februaru, u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu. Članice skupine G7 službeno su se dogovorile u petak da će ograničiti cijenu ruske nafte.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...