NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: Firme u manjem bh. entitetu bez ijednog zaposlenog ostvarile dobit od 170 miliona KM

Dobro stranim kompanijama, a još bolje vladama u oba entiteta kojima je porez na dobit koji plaćaju stranci kao poklon sa neba, s obzirom na to da nisu ništa uradili za ovaj novac.

  • Ekonomija

  • 04. Sep. 2022  

  • 0

Hiljadu osamsto trideset i osam firmi u Republici Srpskoj prošle godine nije imalo nijednog zaposlenog radnika, ali im to nije bila prepreka da poslovnu godinu završe sa dobiti od gotovo 170 miliona maraka.

Uglavnom je riječ o stranim kompanijama, a najviše ih dolazi iz Srbije, Slovenije, Italije, Hrvatske i Austrije.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske djelatnosti, kada su u pitanju kompanije koje posluju bez radnika, najčešće se radi o IT firmama ili subjektima koji vrše prodaju iz inostranstva, a imaju posrednika u Republici Srpskoj.

Pet djelatnosti u kojima je zabilježena najveća dobit odnose se na savjetovanje pri poslovanju i ostalo upravljanje, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje, nespecijalizovanu trgovina na veliko i proizvodnju električne energije.

Ma koliko nevjerovatno zvučalo da se bez ijednog zaposlenog ostvari dobit od 170 miliona maraka u najvećem broju slučajeva, kaže struka, nema ništa sporno.

"Postoje kompanije koje rade sasvim legalno, legitimno i to je normalno. S druge strane isto tako sigurno postoje i kompanije koje se bave sumnjivim aktivnostima i kojima registrovane kompanije služe za kako se to kolokvijalno kaže ‘pranje novca’. Kontrolni organi na svim nivoima trebaju obratiti pažnju na takve firme", ističe za BHRT Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista “SWOT”.

Zakoni u Bosni i Hercegovini dozvoljavaju da preduzeće nema nijednog radnika. Bitno je samo da uredno plaćaju porez na dobit i PDV.

"Određena kompanija može imati manji broj radnika, a da daje odnosno izvršava prodaju dobara ili eventualno prodaju usluga u takvoj količini da zaista ima veliki prijavljeni promet. Na taj prijavljeni promet se obračunava i plaća PDV i to apsolutno ne utiče na broj radnika koji eventualno tu rade", kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Porez na dobit od 10 posto u oba entiteta je glavni razlog zašto se sve veći broj stranih firmi koje nemaju prijavljenih radnika odlučuje da posluje u BiH.

"Da li će ići u koncept Off shore zona gdje je pod znakom pitanje poslovanje takvih firmi ili će doći raditi u BiH koja je takva kakva jeste, ali poreski je uredna. I po tom osnovu mogu svoj gotov novac na koji su platili porez da podignu i odnesu u svoju matičnu zemlju", navodi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prosječna visina stope poreza na dobit u Evropi je 30 posto, odnosno tri puta je veća nego u Bosni i Hercegovini. Dobro stranim kompanijama, a još bolje vladama u oba entiteta kojima je porez na dobit koji plaćaju stranci kao poklon sa neba, s obzirom na to da nisu ništa uradili za ovaj novac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...