ŽELJKO KOMŠIĆ PORUČIO BIRAČIMA: "Boriti ćemo se za građansku državu, bez obzira na galamu stranaca"

"Iskustvo bosanskohercegovačkog čovjeka nam govori da borba za Bosnu i Hercegovinu i našu državu kao takvu još nije prestala", kazao je Komšić.

  • Politika

  • 04. Sep. 2022  

  • 11

Tokom prvog predizbornog skupa Demokratske fronte u Domu mladih prisutnima se obratio predsjednik stranke i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazavši da se ne smije odustati od građanske države zato što neki stranac ili stranci zagalame jer imaju neke druge planove.

Na početku Komšić se prisjetio ratnih dana i borbi na Trgu Pere Kosorića, odnosno današnjem Trgu heroja koji je zbog herojske borbe Armije Republike BiH i ponio taj naziv. "Iskustvo bosanskohercegovačkog čovjeka nam govori da borba za Bosnu i Hercegovinu i našu državu kao takvu još nije prestala", kazao je Komšić.Komšić je naglasio da nije siguran da li će doživjeti Bosnu i Hercegovinu za kakvu se građani bore već trideset godina.

"Ali znam da ću učiniti sve, uz vašu pomoć, podršku i nadahnuće, da svom djetetu i djeci svojih saboraca ostavim normalnu i jaku građansku Bosnu i Hercegovinu", kazao je Komšić.

U nastavku je istakao da je današnja borba za državu prije svega borba za njene institucije, a da su protekle četiri godine obilježene takvom borbom.

"Odbili smo, u najvećoj mjeri, stalne napade separatista. Za iskorak u jačanju državnih institucija moramo pobijediti i mi i druge probosanske i građanske političke opcije! Moraju pobijediti oni koje neće kalkulirati s državom, njenim institucijama, odlukama i prioritetima", rekao je član Predsjedništva BiH.

Napomenuo je da će državu sačuvati i dalje razvijati samo ako, zajedno s drugim državotvornim snagama, kontrolišu njene ključne institucije.

"U borbi na svojoj strani želimo vidjeti sve one političke i društvene snage, građane i građanke, koji nemaju druge domovine do Bosne i Hercegovine! Želim danas, kao prije trideset godina nadomak otete Grbavice, uz sebe sve one kojima je nedjeljiva, građanska i otvorena Bosna i Hercegovina – ideal", rekao je Komšić.

Obraćajući se članovima i simpatizerima stranke kazao je da je sadašnje etničko-konstitutivno uređenje, nametnuto mirovnim sporazumom, izvor stalnih sukoba u BiH.

"Umjesto tog koncepta nudimo snažnije zalaganje za ideju građanske države. Ta ideja nije stranačko vlasništvo, pa ni naše, nego kolektivno dobro, političko i historijsko naslijeđe prvomartovske Republike Bosne i Hercegovine. Bijedno bi bilo odustati od takve ideje, ideje za koju su desetine hiljada muškaraca i žena dali živote, samo zato što neki stranac ili stranci zagalame jer imaju neke druge, svoje, planove", rekao je predsjednik DF-a.

Istakao je da niko u državi neće biti manje Bošnjak, Hrvat, Srbin, Jevrej ili Rom, ili bilo šta drugo, ukoliko se odbaci "prevaziđeni" koncept konstitutivnosti naroda.

"Ono što je u demokratskom svijetu smatra normalo, nama u Bosni i Hercegovini još uvijek je samo san. Svjesni smo da taj san nećemo ostvariti preko noći jer ni Republiku nismo odbranili u jednom danu. Ali nikada nećemo i ne smijemo odustati od tog sna. Jer ako mi odustanemo od svog sna, počet će se ostvarivati snovi onih koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini. Zato ne smijemo posustati u borbi za građansku Bosnu i Hercegovinu. Borba je proces, ali naš cilj je da najkasnije na stotu godišnjicu državnosti

Bosna i Hercegovina u potpunosti bude građanska država", kazao je Komšić.

Dodao je da sistem zasnovan na konstitutivnosti naroda, zatire ulogu građana, i omogućava susjedima da ruše Bosnu i Hercegovinu, a nepoštenim političarima pogoduje, jer potiče korupciju, kriminal i nepotizam.

"Samo građanska država može ponuditi novi i napredni ambijent, u kojem će se rasti i razvijati svi oni koji ulažu u trud i znanje. To je ambijent zdrave političke i ekonomske konkurencije, ambijent nadmetanja u dobru i privređivanju, nasuprot sadašnjem ambijentu etničkih podjela, stranačke korupcije i nepotizma. Takvu budućnost može donijeti samo pravedna vladavina demokratske većine", smatra Komšić.

Istakao je da su protekle godine pokazale da je DF spreman donositi teške, nekada i nepopularne odluke ali da je vrijeme pokazalo da su one bile ne samo hrabre nego i ispravne.

"Nikada nismo i nikada nećemo kalkulirati s interesima države", rekao je član Predsjedništva BiH, te dodao da ohrabruje sve političke stranke i pojedince da se bezrezervno stave u zaštitu interesa države BiH i u ključnim državnim interesima pronađu zajednički jezik.

"Večeras ovdje ne nudim samo govor nego i jednu konkretnu inicijativu. Inicijativu koju smo nazvali Milion ljudi za građansku Bosnu i Hercegovinu. Danas pozivamo sve političke, građanske, akademske i druge snage da potpisima iskažemo snažno zajedničko opredjeljenje za građansku državu i društvo jednakih i ravnopravnih građana. Hoćemo pokazati i nama i međunarodnoj zajednici i prijateljima i neprijateljima, i partnerima i posmatračima, da su građanska država i državni interes iznad svake stranačke, političke i ideološke razlike među nama. Pokazat ćemo da nas ima bar milion", rekao je Komšić.

Dodao je da želi i Evropskoj uniji i ostalim prijateljskim zemljama jasno poručiti da nema građanske države bez provedbe presude evropskih sudova.

"I želimo pokazati da je građanska država volja većine građana. Milion potpisa daje nam pravo ali obavezu ne samo da pričamo o građanskoj državi nego i da djelujemo! Kako? Za početak: sve probosanske i građanske stranke moraju pobijediti na svakom nivou vlasti na kojem sabotiraju ovu državu antibosanskim politikama", kazao je predsjednik DF-a.

Tokom govora predložio je da nakon pobjede na federalnom i kantonalnim nivoima zajedničkom odlukom vlasti izdvoje jedan posto godišnjih budžeta za lobiranje u interesu BiH.

"Lobiraćemo na svakom mjestu na kojem se država Bosna i Hercegovina spominje. A često nas na tim mjestima nema i često tamo neiskreni susjedi govore o nama! Predlažemo svim državi lojalnim strankama – uložimo godišnje 100 miliona bosanskih maraka u jačanje i izgradnju države i njenih institucija", rekao je Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...