JOSEP BORRELL ALARMIRAO JAVNOST: "Zalihe naoružanja Evropske unije brzo se troše, hitno potrebna bolja koordinacija vojne potrošnje..."

"Zalihe se moraju ponovo popuniti. Najbolji način da se popune je taj da zajednički radimo, to bi bilo jeftinije", kazao je Borrell.

  • Evropa

  • 05. Sep. 2022  05. Sep. 2022

  • 0

"Zalihe naoružanja Evropske unije brzo se troše dok države članice nastavljaju slati oružje i municiju Ukrajini", saopćio je šef evropske diplomatije Josep Borrell u ponedjeljak dok je tražio od članica EU da bolje koordiniraju svoju vojnu potrošnju.

"Vojne zalihe većine država članica su, ne bih rekao iscrpljene, nego potrošene u velikom obimu, jer smo pružili mnogo naših kapaciteta Ukrajincima", izjavio je Borrell u raspravi s evropskim zastupnicima, prenosi Fena.

"Zalihe se moraju ponovo popuniti. Najbolji način da se popune je taj da zajednički radimo, to bi bilo jeftinije", kazao je Borrell.

Na sastanku u Češkoj Republici u prošloj sedmici, ministri odbrane država članica EU raspravljali su o načinima boljeg prikupljanja vojnih sredstava i resursa, ali također i o nabavci municije i naoružanja, poput sistema protivzračne odbrane koji su još potrebni Ukrajini.

Borrell je upozorio da ukoliko države članice nastave širiti svoje vojne kapacitete na neki način “rezultat će biti veliko bacanje novca, jer to nije način ukidanja dupliranja – ionako ih ima mnogo – ili popunjavanja naših jazova”.

Borrell je također kritiikovao ono što je nazvao propuštenom prilikom za 27-članu EU da započne obuku ukrajinskih oružanih snaga prije godinu dana, mnogo mjeseci prije nego što Rusija pokrenula svoju invaziju u februaru, nakon što je nekoliko država članica zatražilo takvu operaciju.

"Mi, nažalost, nismo učinili to, i danas žalimo zbog toga. Žalimo što u augustu prošle godine nismo ispunili taj zahtjev. Da je EU odgovorila na vrijeme, bili bismo u boljoj situaciji", izjavio je Borrell, prenosi AP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...