LJUDSKA STRAVA SVA: Ombudsmen BiH postala osoba kojoj je Dodik idol; "Jačati koncept vojne neutralnosti RS-a jer to nalažu..."

Nevenko Vranješ, koji je i zvanično imenovan u tijelima SNSD-a, kao novopečeni ombudsmen BiH dobit će platu od skoro 7.000 KM.

  • Politika

  • 06. Sep. 2022  06. Sep. 2022

  • 2

Nevenko Vranješ, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, novopečeni je ombudsmen za ljudska prava BiH. Zajedno sa Jasminkom Džumhur i Nives Jukić koji su obnovili svoje mandate, Vranješ će u narednih šest godina biti u sastavu Institucije ombudsmena BiH, nezavisne institucije uspostavljene u cilju promoviranja dobre uprave i vladavine prava, zaštite slobode fizičkih i pravnih lica itd.

No, Vranješ je, ako je suditi prema zvaničnim informacijama i njegovim brojnim istupima u javnosti, sve drugo do nezavisan.

Osim toga, deklarisano je pristrasan i javno brani lidera SNSD-a Milorada Dodika.

U martu ove godine objavljena je informacija iz SNSD-a prema kojoj je Gradski odbor ove stranke u Banjoj Luci osnovao Savjet za politička i nacionalna pitanja, a za predsjednika tog savjeta upravo je izabran Vranješ.

Kada je riječ o glorifikaciji lidera SNSD-a primjeri su brojni. Tako je Vranješ nakon što su Sjedinjene Američke Države ove godine ponovo stavile Dodika na „crnu listu“ javno izjavio da to smatra neprimjerenim iznoseći salvu hvalospjeva a tako i da je „gospodin Dodik izašao svaki put pred narod i Narodnu skupštinu i objasnio šta je preduzeo na zaštiti nacionalnih interesa srpskog naroda u BiH“.

Također, Vranješ je vodio i svojevrsnu kampanju protiv aktuelnog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, pa je svojevremeno i izjavio da Schmidtovo nepojavljivanje pred Vijećem sigurnosti UN-a, pobjeda RS-a i Milorada Dodika!

Vranješ je u nekoliko navrata javno govorio o tome da treba "jačati koncept vojne neutralnosti RS-a jer to geopolitičke okolnosti nalažu“.

I ne samo to. Vranješ je bio dojučerašnji zamjenik direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica te je učestvovao u kampanji kojom se traži pravda za ratnog zločinca Novaka Đukića govoreći o tome da se radi o podmetnutoj krivici. Tako će Vranješ, iz čijih izjava se jasno može razaznati šta mu znači država BiH, na nivou države imati plaću od skoro 7.000 KM, budući da je plaća ombudsmena ravna plaći sudiji Ustavnog suda BiH. 

Prema pisanju BIRN-a BiH, više međunarodnih institucija i organizacija te domaćih udruženja upozorilo je vlasti Bosne i Hercegovine na netransparentan izbor državnih ombudsmena.

Privremenoj zajedničkoj komisiji oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure imenovanja ombudsmena za ljudska prava, prema saznanjima BIRN-a, stiglo je i anonimno pismo u kojem se navodi da Nevenko Vranješ ne ispunjava uslove i da nije radio deset godina u pravnoj struci, te da je bio ili je angažovan od SNSD-a u radu nekog od odbora, a što bi moglo biti u suprotnosti sa članom Poslovnika o sukobu interesa.

Vranješ kaže da pismo vidi kao “harangu” i da je društveno odgovoran i aktivan čovjek.

(Fokus) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...