DODIKU SE NE PIŠE DOBRO: Šta se mijenja dolaskom na vlast britanske premijerke Liz Truss…

Dobri odnosi s Velikom Britanijom mogu biti slamka spasa za bh. krize.

  • Vijesti

  • 07. Sep. 2022  

  • 2

Nova premijerka Velike Britanije Liz Truss već ranije je deklarisana kao prijateljica Bosne i Hercegovine. Podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu, zaštita Dejtonskog sporazuma, protivljenje nacionalističkoj retorici i negiranju genocida, te podrška sankcijama Miloradu Dodiku i, u konačnici, budućnost Bosne i Hercegovine u partnerstvu s NATO savezom, ključne su teme posljednje posjete Liz Truss našoj državi. Podrška nedvosmislena i jasno iskazana. Hoće li promjena njene funkcije značiti promjene i za Bosnu i Hercegovinu?

U maju ove godine kao ministrica vanjskih poslova Velike Britanije donijela je prijateljske poruke, ali i obećanje da će odnosi između dvije države biti još bolji, te veće investicije i, ono ključno, podršku na putu ka pridruživanju NATO savezu. Bila je to vrlo važna posjeta, jer je tada pred vrhom naše države Liz Truss odabrala napredniju i sigurniju Bosnu i Hercegovinu bez opasnih i štetnih vanjskih utjecaja. U međuvremenu, desile su se promjene. Od ministrice do premijerke. No, u Bosni i Hercegovini ostala je nada da obećano nije zaboravila.

“Ovdje je ključan njen sastanak u Ministarstvu odbrane, gdje je ona jasno rekla da nema ruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini, da ga Velika Britanija neće dozvoliti i da će Bosna i Hercegovina postati punopravna članica NATO-a”, ističe za FTV Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

Obećanja velika, ali dolaskom na višu funkciju rastu i mogućnosti. Kao premijerka može više. NATO visoko na listi prioriteta, ali izvjesno je da je pomoć velikih i jačih država na ovom putu neophodna. No, pitanje je ima li novoimenovana premijerka Truss ulaznu kartu za ovaj savez?

“Vrlo je teško posmatrati Bosnu i Hercegovinu u kontekstu odnosa Velike Britanije i Evropske unije, posebno zato što smo nebitni i ipak se odnosi između Velike Britanije i EU dešavaju na mnogo razina, dosta su loši u ovom momentu, ali još uvijek nismo naišli na neku vrstu jasne materijalizacije”, navodi politički analitičar Adnan Huskić.

“Treba iskoristiti tu doktrinu šoka kada su veliki događaji da se to iskoristi u korist Bosne i Hercegovine i u pogledu članstva u NATO-u, ali i u pogledu članstva u Evropskoj uniji. Veliki događaji dovode do velikih promjena, a ovdje računam na pozitivne promjene kada je u pitanju Bosna i Hercegovina”, zaključuje Bećirović.

Promjene je teško prognozirati, ali je sigurno da je podrška ove velesile važna. Dobri odnosi s Velikom Britanijom mogu biti slamka spasa za bh. krize.

“Postoji jedna snažna grupa koja lobira za interese Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji. Ne samo baronesa Helić već mnogobrojni drugi ljudi koji su dobro svjesni problema Bosne i Hercegovine, svjesni toga šta je ustvari suštinski problem u ovoj državi i djeluju onda u tom smislu”, naglasio je Huskić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...