VELIKE PROMJENE U KABINETU: Britanska vlada prvi put bez bijelih muškaraca na ključnim funkcijama

Osim Truss, koja je poslije Margaret Thatcher i Therese May, treća žena na mjestu premijera, najmoćnije političke funkcije pripale su ljudima koji vuku korjene iz Afrike.

  • Evropa

  • 07. Sep. 2022  07. Sep. 2022

  • 0

Nova britanska vlada premijerke Liz Truss tek je ustoličena, a posmatračima je u prvim analizama zapala za oko činjenica da prvi put u historiji na ključnim ministarskim pozicijama neće biti bijelih muškaraca.

Osim Truss, koja je poslije Margaret Thatcher i Therese May, treća žena na mjestu premijera, najmoćnije političke funkcije pripale su ljudima koji vuku korjene iz Afrike.

Prvi crni ministar finansija postao je Kwasi Kwarteng, čiji su roditelji doseljenici iz Gane. Kwasi Kwarteng je, inače, autor knjige o vladavini Ujedinjenog Kraljevstva u bivšim kolonijama.

Novi šef diplomatije je James Cleverly, čija je majka porijeklom iz Sijera Leonea, dok mu je otac bijelac. James Cleverly je ranije u medijima govorio da je kao dijete bio žrtva zlostavljanja na osnovu rase.

Još jedno važno mjesto vodit će osoba afričkih korjena. Riječ je o novoj ministarki unutrašnjih poslova Suelli Braverman čiji su roditelji u Britaniju došli iz Kenije i sa Mauricijusa prije 60 godina.

Ovakva rastuća raznolikost objašnjava se kao rezultat nastojanja Konzervativne partije da posljednjih godina ponudi raznovrsniji izbor kandidata za parlament. Vlada je, inače, do prije dvije decenije bila pretežno bijela, sve dok 2002. Paul Boateng nije postao član kabineta.

O raznolikosti i sve većem broju ljudi ne bijele rase u ostrvskoj politici svjedoči i primjer Rishija Sunaka, glavnog protivkandidata Truss za lidera torijevaca i mjesto premijera, koji je, kao sin Indijaca, također bio dio vlade. Ovome treba dodati i gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, čija je porodica porijeklom iz Pakistana.

Britanski mediji podsjećaju da nasuprot ovoj etničkoj i rasnoj raznolikosti, u parlamentu samo četvrtinu poslanika konzervativaca čine žene, dok je tek šest posto poslanika iz manjinskih grupa, piše Politika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...