ABDULAH SIDRAN OTVORENO: "Nažalost, SFF ima snažne malograđanske i snobovske elemente, po mjeri političara koji kad hoće ispasti 'načitani' citiraju stihove Dine Merlina!"

"Kome bi od njih palo na um da izdvoji, recimo, milion maraka kako bismo po redakcijama zaposlili lektore bosanskog (srpskog, hrvatskog jezika), ili da se bibliotekama osigura redovan otkup knjiga na brojnim sajmovima u regiji i po svijetu. To bi bila kultura i kulturna politika. Ona nije festivalska, manifestativna, ona se „ne vidi“,  a jedino tako se valjano podižu generacije i utječe na profilaciju kolektivne svijesti, kaže Sidran.

  • Kultura

  • 09. Sep. 2022  09. Sep. 2022

  • 3

Književnik Abdulah Sidran u velikom intervjuu za beogradski "Nedeljnik" govorio je i o značaju i utjecaju Sarajevo Film Festivala za sarajevsku i bosanskohercegovačku umjetničku i kulturnu scenu.

"Sarajevo film festival je postao važan i kao turistički, medijski, estradni, i sl., fenomen sa jakim elementima malograđanštine, snobizma i svačega što ne pripada kulturi nego-supkulturi. Ja sam davno, kada se Festival propinjao na prste i dale su se naslutiti konture jakog kulturnog fenomena, u razmjerama širim od regionalnih, napisao jedan tekst u kojem sam upozorio tadašnjeg ministra, mog kuma, profesora Gavrila Grahovca, da ova vlast - a nju čine stranke etno-nacionalnog profila - pravi potpunu zamjenu pojmova stavljajući na mjesto kulture supkulturu. Zašto? Pa intelektualni dometi tog partijskog kadra dotle sežu. Kad neki stranački šefić potegne kakav citat, to bude neki mudroslovni stih iz opusa Dine Merlina. Oni kulturom smatraju estradu, a ne znaju da je elementarna kultura nešto drugo. Za njih je nepoznanica. Poznati su im samo manifestacioni oblici kulture, a oni, naravno, nisu ono što je kultura u temeljnom društvenom smislu.

Kome bi od njih palo na um da izdvoji, recimo, milion maraka kako bismo po redakcijama zaposlili lektore bosanskog (srpskog, hrvatskog jezika), ili da se bibliotekama osigura redovan otkup knjiga na brojnim sajmovima u regiji i po svijetu. To bi bila kultura i kulturna politika. Ona nije festivalska, manifestativna, ona se 'ne vidi',  a jedino tako se valjano podižu generacije i utječe na profilaciju kolektivne svijesti", rekao je, između ostalog, Sidran.

(„SB“)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...