"AKO JE BOLESTAN NEKA SE LIJEČI U PRITVORU": Da li je na sceni pokušaj "vađenja" Ratka Mladića iz haškog pritvora

Ako je bolestan, neka se liječi u pritvoru. Ako će umrijeti, neka mre u pritvorskoj ćeliji, a ne da ga, dok umire za ruku drže njegovi najbliži. Majke, čiju je djecu pobila njegova zločinačka naredba umiru, a da ne znaju ni za mezarove svoje djece.

  • Vijesti

  • 10. Sep. 2022  10. Sep. 2022

  • 4

Nije prvi put da je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić primljen u pritvorsku bolnicu u Hagu, kao što nije prvi put da se njegov sin Darko, žali zbog, navodno, neadekvatnog medicinskog tretmana njegovog oca za vrijeme boravka u haškom pritvoru.

Piše Almasa Hadžić za Politički.ba

Zločinac Mladić, nakon šesnaestogodišnjeg skrivanja od pravde, uhapšen je u Lazarevu u Srbiji 26.maja 2011. godine, a pet dana kasnije sproveden u pritvorsku jedinicu Međunarodnog krivičnog suda za bivšuJugoslaviju u Hagu.

Od dana kako je stigao u pritvorsku jedinicu, pa do danas, Mladić je bio pod stalnim nadzorom holandskih ljekara i medicinskog osoblja, a nerjetko su, na zahtjev njegovih advokata i porodice , njegovo zdravstveno stanje kontrolisali i ljekari iz Srbije.

Izvori portala Politicki.ba, bliski pritvorskoj jedinici u Scheveningenu, tvrde da je Mladić, kako u vrijeme suđenja, tako i nakon što mu je izrečena pravosnažna presuda doživotnog zatvora, imao stalni medicinski nadzor koji je podrazumjevao, čak, i nadzor nad redovnim uzimanjem propisanih mu lijekova.

Naši izvori tvrde da je, upravo, nakon što je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu donio odluku da se na privremenu slobodu, iako nije izdržao dosuđenu kaznu, pusti Radoslav Brđanin, krenula kampanja „čupanja“ Mladića iz Haga zbog njegovog zdravstvenog stanja.

alt

"Više od godinu dana je prošlo kako je zločinac Mladić pravosnažno osuđen, ali, očigledno pod uticajem nekih lobija, nije poslat na izdržavanje kazne u neku od evropskih zemalja.

Nije istina da ga ni jedna država nije htjela primiti da u njihovim zatvorima izdržava kaznu.

Kažu da je bolestan, da je u bolnici i, čujemo, premda, nezvanično, da njegova porodica nastoji na svaki način da ga vrati u Beograd.


Ako je bolestan, neka se liječi u pritvoru. Ako će umrijeti, neka mre u pritvorskoj ćeliji, a ne da ga, dok umire za ruku drže njegovi najbliži.

Majke, čiju je djecu pobila njegova zločinačka naredba umiru, a da ne znaju ni za mezarove svoje djece.

Dozvoli li haško pravosuđe da ovaj zločinac, bez obzira koliko živio, izađe iz pritvora, bez dana boravka u zatvoru, bit će to još jedan zločin pod rukom međunarodne zajednice“, kazala je za Politicki.ba Nura Begović, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".

alt

Nura Begović

Ratni zločinac Ratko Mladić, rođen je u Kalinoviku u Bosni i Hercegovini. Kao pukovnik JNA, nakon službovanja u Makedoniji i Hrvatskoj 12. maja 1992.godine postavljen je za komandanta Glavnog štaba Vojske RS, na čijem položaju je ostao do decembra 1996. godine. Kraj vojne karijere je dočekao u činu generala Vojske RS.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju protiv Mladića je podigao optužnicu u julu 1995.godine, koja je proširena u novembru iste godine.

Nakon 16 godina skrivanja, Mladić je uhapšen u Lazarevu u Srbiji i sproveden u Hag.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je 2017. godine, Ratka Mladića proglasilo krivim za genocid počinjen nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici u ljeto 1995. godine, progon i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, te držanje pripadnika mirovnih snaga UN-a taocima tokom NATO bombardovanja položaja Vojske RS 1995.godine.

Izrečena mu je kazna po 10 od 11 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, dok je oslobođen optužbi za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina: Sanskom Mostu, Prijedoru, Kotor Varoši, Ključu, Foči i Vlasenici.

Na izrečenu presudu žalbu su uložili i Mladićeva odbrana i Haško tužilaštvo, ali su obje žalbe, u avgustu prošle godine, odbijene.

Inače, proces Ratku Mladiću počeo je 16. maja 2012. godine i u 530 dana njegovog trajanja svjedočilo je 592 svjedoka optužbe i odbrane.

Zločinac Ratko Mladić je, nakon hapšenja u Hag stigao sa vidljivim tragovima preživljenog blažeg moždanog udara, ali je, zahvaljujući medicinskom tretmanu koji je imao tokom pritvora, dobro oporavljen.

Navodno, kako se Darko Mladić, požalio ruskim medijima, njegov otac je jučer smješten u pritvorsku bolnicu zbog upale pluća i srčanih problema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...