"STANJE MU SE DRAMATIČNO POGORŠALO, ŽIVOTNO JE UGROŽEN": Broji li svoje posljednje dane osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić?

Darko Mladić je za nekoliko medija u Srbiji i BiH rekao da njegov otac boluje od ‘upale pluća, nakupljanja tekućine u plućima i zatajenja srca‘

  • Vijesti

  • 11. Sep. 2022  

  • 12

Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koji u Haagu služi doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine, hospitaliziran je i u "lošem je zdravstvenom stanju.

To je za AFP potvrdio njegov sin Darko Mladić.

U kratkom telefonskom razgovoru za AFP u Beogradu Darko Mladić je potvrdio informaciju tamošnjim medijima.

Kazao im je da je bivši general zbog krhkog zdravstvenog stanja već sedmicu hospitaliziran.

Najprije je bio u civilnoj bolnici u Haagu, a od četvrtka se nalazi u zatvorskoj zdravstvenoj ustanovi Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MTPI) sa sjedištem u Haagu.

"Zdravstveno stanje mu je loše. Ovdje u Srbiji spreman je tim ljekara koji bi ga mogao otići vidjeti, međutim još ne znamo hoće li im biti dopušteno. Tražit ćemo dopuštenje da ga pregledaju upravo ovi ljekari", rekao je Mladić za AFP.

Službe MTPI-ja su, na pitanje AFP-a da komentiraju informacije odgovorile kako "ne mogu komentarisati zdravstveno stanje osuđenika, jer se radi o povjerljivim informacijama".

MTPI je u junu 2021. potvrdio doživotnu zatvorsku kaznu Ratku Mladiću za genocid, za zločine protiv čovječnosti i za ratne zločine počinjene tokom velikosrpske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1996. godine.

Proglašen je krivim za genocid zbog svoje uloge u genocidu u Srebrenici, kada su snage bosanskih Srba u julu 1995. ubile najmanje 8.372 bošnjačka muškarca i dječaka.

Darko Mladić je za nekoliko medija u Srbiji i BiH rekao da njegov otac boluje od "upale pluća, nakupljanja tekućine u plućima i zatajenja srca".

"Ne znamo koji su uzroci zatajenja srca i je li Ratko Mladić možda doživio lakši srčani udar. Nismo dobili rezultate pretraga", rekao je njegov sin za srbijanske Novosti.

Prema istome izvoru, haški osuđenik je početkom augusta imao covid, ali "bez ozbiljnijih simptoma".

Darko Mladić kaže da se od maja zdravstveno stanje njegova oca "dramatično pogoršalo". "U teškoj je situaciji i čini mi se da je životno ugrožen. Ne može samostalno funkcionirati i treba mu njega", rekao je.

Ruski medicinski stručnjaci, na čije se izjave 2016. pozivala Mladićeva odbrana za vrijeme suđenja kažu da je on u prošlosti imao nekoliko lakših moždanih udara koji su prouzročili propadanje živčanog sistema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...