POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ UPOZORAVA: „Upravo mi je potvrđena zabrinjavajuća glasina vezana za EUFOR u BiH, to je neprihvatljivo…“

Naime, politolog Jasmin Mujanović oglasio se na društvenim mrežama i otkrio nova saznanja.

  • Politika

  • 12. Sep. 2022  12. Sep. 2022

  • 16

U jeku velike političke krize u Bosni i Hercegovini i iščekivanja odluke viskog predstavnika Christiana Schmidta vezane za nametanje Izbornog zakona stižu vijesti koje bi mogle izazvati nove tenzije u BiH.

Naime, politolog Jasmin Mujanović oglasio se na društvenim mrežama i otkrio nova saznanja.

-Upravo mi je iz zapadnog izvora potvrđena zabrinjavajuća glasina: Hrvatska snažno lobira da bude primljena u EUFOR BiH misije u Bosni i Hercegovini. Kao strana u bosanskom ratu i sa Zagrebom koji se miješa u poslijeratnu upravu zemljom, to je kategorički neprihvatljivo.

Realno, s obzirom na to da je Hrvatska primarni pokrovitelj pobunjeničkog bloka HDZ-a BiH u Bosni, koji su zauzvrat najbliži partneri secesionističkom SNSD-u, i skupa uživaju dobročinstvo Rusije, ovo bi moglo dovesti do pogleda na EUFOR kao zlonamjernu silu u očima većine Bosanaca.

Iskreno se nadam da će ključni donosioci odluka u svim relevantnim zapadnim prijestolnicama imati razuma da odbiju ovaj trik. Dolazak hrvatskih trupa u Bosnu skoro tri decenije nakon Daytona izazvao bi daleko nestabilniju reakciju od protesta protiv segregacije protiv OHR-a, poručio je Mujanović.

Podsjetimo, Jasmin Mujanović je politikolog sa Univerzitet York specijaliziran za politiku post-autoritarne i postkonfliktne demokratizacije i suvoditelj podcasta o pitanjima jugoistočne Evrope “Sarajevo Calling”. Njegova prva knjiga Hunger and Fury: The Crisis of Democracy in the Balkans (Hurst Publishers & Oxford University Press, 2018) istražuje opstojnost autoritarnih i neliberalnih oblika upravljanja na Zapadnom Balkanu od kraja jugoslovenskih ratova.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...