ČOVIĆEV PLAN B: Evo kako bi Borjana Krišto mogla pobijediti Željka Komšića…

Dragan Čović imao je prošle izbore 154 hiljade glasova, a sada nema Diane Zelenike koja je osvojila 25 hiljada, uglavnom hrvatskih glasova, na tim izborima, kao ni Lijanovića i Boriše Falatara koji nisu prevažni za ovu kalkulaciju.

  • Mini market

  • 12. Sep. 2022  

  • 8

Bošnjačko biračko tijelo trenutno je “razapeto” između Bakira Izetbegovića na jednoj, Denisa Bećirovića na drugoj i Željka Komšića na trećoj strani, piše portal Bild.ba, inače blizak HDZ-u BiH.

-Matematika je egzaktna znanost.

Oko 580 hiljada glasova imali su svi bošnjački kandidati za Predsjedništvo BiH 2018. godine. To znači da četiri bošnjačka kandidata mogu računati na oko 580 hiljada glasova. Uzmimo i da će ove godine izlaznost biti veća a teško da hoće – to je nekih 600 hiljada bošnjačkih glasova. Hadžikadić je prošle izbore osvojio malo više od 58 hiljada glasova, a sada je s njim u koaliciji i Senad Šepić koji je tada imao malo manje od 30 hiljada. Kada izuzmemo Hadžikadića, ostanu Bećirović, Komšić i Izetbegović i oko 520 do 530 hiljada glasova.

Uračunamo li rezultate Bećirovića i Džaferovića od prije četiri godine, to znači da Komšiću na raspolaganju ostaje malo više od 100 hiljada glasova jer su Bećirović i Džaferović prošle izbore imali malo više od 400 hiljada glasova zajedno. Razlika je prije 4 godine bila tijesna pa se Izetbegović neće htjeti igrati jer je ove izbore Bećirović puno ozbiljniji kandidat s obzirom na to da ga “gura” možda i nikad šira koalicija viđena u BiH.

Dragan Čović imao je prošle izbore 154 hiljade glasova, a sada nema Diane Zelenike koja je osvojila 25 hiljada, uglavnom hrvatskih glasova, na tim izborima, kao ni Lijanovića i Boriše Falatara koji nisu prevažni za ovu kalkulaciju jer za njih, realno, Hrvati baš i nisu glasovali.

U igri su tako Borjana Krišto kao kandidatkinja koja ima potenciju da dobaci do oko 170 ili 180 hiljada glasova i Komšić koji, kada se podijeli bošnjačko biračko tijelo, na raspolaganju može imati do 130 hiljada maksimalno, piše Čovićev portal te nastavlja:

-Komšić sada treba “otkinuti” dovoljan broj glasova Hadžikadiću ili Bećiroviću kako bi ponovno zasjeo u hrvatsku fotelju u Predsjedništvu BiH. Ostaje za vidjeti ima li prostora da im uzme oko 50 hiljada glasova. Izetbegoviću ih, sigurno, neće uzeti.

Čista matematika kaže da bi Borjana Krišto mogla postati članica Predsjedništva BiH. Hrvatima u BiH to bi bila Pirova pobjeda jer nakon toga bi bilo teško bilo kome objasniti problematiku legitimnog predstavljanja s obzirom na to da bi kandidatkinja HNS-a bila izabrana po neustavnom Izbornom zakonu, piše Bild.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...