POVUČEN U WASHINGTON: Eric Larson bit će zadužen za američke sankcije u BiH

Mjesecima se već uveliko špekulira da će SAD uskoro objaviti ažuriranu listu sankcioniranih iz BiH i to zbog korupcije, ali i ugrožavanja Dejtonskog sporazuma.

  • Politika

  • 12. Sep. 2022  12. Sep. 2022

  • 0

Čudna euforija nastala je u određenim krugovima nakon što je objavljeno da je Eric Larson, savjetnik Ambasade SAD u BiH za korupciju, povučen u Washington.

Larson je u Sarajevo stigao prije dvije godine i odmah je angažiran u Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

I prije nekoliko dana stigla je vijest da odlazi. Pojedini mediji isticali su da je Larson kompromitiran i da se zbog toga ‘sklanja’, no kada se zna da odlazi u Ministarstvo finansija SAD jasno je da se u priči o ‘sklanjanju’ radi o željama određenih struktura protiv kojih se Larson žestoko borio.

Naime, diplomatska praksa SAD nije takva da odbačene, kompromitirane i promašene kadrove šalju u jako Ministarstvo finansija.

A, da se ne radi o kazni i da su se retrogradne strukture uzalud radovale i slavile, govore informacije do kojih je došao Raport.

Prema tim informacijama koje su dobili iz diplomatskih izvora, Larson je u suštini karijerno unaprijeđen, a sa posla kojim će se baviti može zadati još veće glavobolje onima koji slave njegov odlazak iz Sarajeva.

Tako Raport otkriva da će Larson biti angažiran u odjelu Ministarstva finansija SAD koje se bavi sankcijama!

Upravo ovo Ministarstvo objavljuje listu sankcioniranih preko svog odjela OFAC, a Larson će, kako Raport saznaje, biti zadužen za region koji se odnosi na BiH, Hrvatsku, Crnu Goru…

Kao bivši međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH, savjetnik ambasadora SAD u Crnoj Gori za pravosuđe i čovjeka koji dobro poznaje koruptivne sheme ne samo u BiH, Larson se ukazao kao odlično kadrovsko rješenje za ovaj posao.

Mjesecima se već uveliko špekulira da će SAD uskoro objaviti ažuriranu listu sankcioniranih iz BiH i to zbog korupcije, ali i ugrožavanja Dejtonskog sporazuma.

I Larson bi tu mogao odigrati ključnu ulogu s preciznim prijedlozima za širenje crne liste.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...