DETALJI SKANDALA U SLOVENIJI: Džaferović i drugi predsjednici žestoko reagovali na Milanovićevu tvrdnju da nije bilo genocida u Srebrenici, Dodik...

Oštu reakciju Džaferovića podržali su i ostali regionalni lideri prisutni za stolom i upozorili Milanovića da je istinu o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine utvrdio Haaški tribunal i da njegov istup nije adekvatan.

  • Mini market

  • 13. Sep. 2022  13. Sep. 2022

  • 16

Ima raznih vrsta genocida, ali u Srebrenici nije bio genocid, kazao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović na radnom ručku koji je jučer u okviru samita Procesa Brdo - Brijuni upriličen za šefove država regiona.

Kao što je poznato, domaćin ovogodišnjeg susreta bio je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Sastanku su prisustvovali predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski, Bajram Begaj i Vjosa Osmani - Sadriu.

Portal Faktor  objavio je danas da Milanovićeve riječi nisu prošle bez reakcije. Odmah je oštro reagovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Kako detaljnije saznaje Slobodna Bosna, na tom ručku nisu prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a oštu reakciju Džaferovića podržali su i ostali regionalni lideri prisutni za stolom i upozorili Milanovića da je istinu o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine utvrdio Haaški tribunal i da njegov istup nije adekvatan.

Jedino se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pružio podršku Milanovićevoj skandaloznoj interpretaciji. 

Pored toga, prema informacijama Slobodne Bosne, Milanović je ovim a i drugim svadljivim postupcima upropastio atmosferu na samitu Procesa Brdo - Brijuni. Zbog njegovih pretjeranih zahtjeva nije došlo do usvajanja deklaracije, što šalje jako lošu sliku o samom samitu. 

Također, budući da je predsjednik Slovenije Borut Pahor inicijator Procesa Brdo-Brijuni, a da on uskoro odlazi sa pozicije Predsjednika Slovenije, zbog navedenih incidenata na posljednjem samitu, vrlo je upitno da li će se u narednim godinama uopće održavati. 

(SB)

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...