PREDSJEDNIK SRBIJE U PROBLEMIMA: Profesor iz Velike Britanije otkriva zašto Vučić ima razlog da se plaši Putina...

Zabrana Europridea nema nikakve veze sa situacijom na Kosovu – na stranu to što su tenzije na i oko Kosova u mnogome vještački stvorene.

  • Regija

  • 14. Sep. 2022  

  • 0

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Reddingu Marko Milanović rekao je u intervjuu za "Novu" da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o održavanju ili zabrani šetnje za Europrajd donijeti na osnovu toga šta najbolje pogoduje njegovoj vlasti.

Na pitanje kako misli da će na kraju biti riješeno pitanje uvođenja sankcija Rusiji, Milanović odgovara:

-Ne znam. Jednako kao i pitanje zabrane Europridea radi se o hiru jednog čovjeka. Sjetićete se kako je prije par mjeseci Vučić činio jasan otklon prema Rusiji, i kako su mnogi rekli kako je neminovno da će on Rusiji uvesti sankcije i prikloniti se Zapadu. Ja sam rekao i tada, a mislim to i danas, da je takvo predviđanje preuranjeno i da Vučić voli da svoje opcije drži otvorenim. A pretpostavljam i da ima opravdanih razloga da se Putina plaši.

To je prosto smiješno. Zabrana Europridea nema nikakve veze sa situacijom na Kosovu – na stranu to što su tenzije na i oko Kosova u mnogome vještački stvorene. Ideja da policija i druge bezbjednosne strukture Srbije ne mogu obezbijediti jedan miran skup od huliganskog nasilja, jer eto moraju da misle i o Kosovu, jednostavno je besmislena. Primjetite i da oni koju u srpskoj javnosti odobravaju zabranu prajda to ne čine pozivanjem na neku vanrednu situaciju oko Kosova, već smatraju da jedna manjinska zajednica nema pravo da protivno volji većini demonstrira ulicama. Drugim riječima, oni bi Pride zabranili i da je Kosovo posve mirno. Ali suština demokratije nije samo u vladavini većine, već i u poštovanju prava manjine, i naša društvena tragedija je u odbijanju da se ta jednostavna lekcija nauči, kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...