FRANCUSKINJE I KOSA: Pariski frizer otkriva trikove kako postići te besprijekorne nonšalantne frizure

David Mallet je frizer i stilist koji već 25 godina živi i radi u Parizu, a kroz njegove su ruke prošle kose brojnih Francuskinja, ali i slavnih glumica, modela, pjevačica… Za australski Vogue govorio je o tome što Francuskinje traže kod frizera i kako bi opisao njihov stil kad je u pitanju kosa.

  • Žena

  • 14. Sep. 2022  

  • 0

“Žena koja ošiša kosu uskoro će promijeniti svoj život”, legendarna je rečenica jedne od najpoznatijih Francuskinja na svijetu, Gabrielle “Coco” Chanel.

Slavna modna dizajnerica bila je ikona stila koja je za svoga života promijenila nekoliko frizura, a njen prepoznatljivi bob, danas poznat i kao Chanel frizura, postao je glavni look za mnoge žene tokom 1920-ih.

Tokom godina stilovi i frizure su se mijenjali, dolazile su nove, vraćale se stare. Međutim, privlačnost ‘francuske frizure’ ostala je jednaka, bilo da se radilo o bob frizuri Coco Chanel, savršeno raščupanih uvojaka Charlotte Gainsbourg do pixie frizure Jean Seberg. Ima nešto u tim frizurama zbog čega poželimo obući tačkastu haljinu, sjesti za bicikl i vozikati se ulicama (Pariza) s baguetteom u košari.

Uz Francuskinje uvijek se vezala elegancija, kao i smisao za modu, a ono što možda i najviše karakterizira njihov stil je svojevrsna lakoća i nonšalantnost koja daje dojam kao da se ne trude previše.

David Mallet je frizer i stilist koji već 25 godina živi i radi u Parizu, a kroz njegove su ruke prošle kose brojnih Francuskinja, ali i slavnih glumica, modela, pjevačica… Za australski Vogue govorio je o tome što Francuskinje traže kod frizera i kako bi opisao njihov stil kad je u pitanju kosa.

“Lakoća svega toga je, često, prilično naporna. Ako je vjerovati Malletu, čini se kako se iza tog ‘nije me previše briga, probudila sam se i izašla iz stana’ looka ipak krije malo više truda nego to Francuskinje vole priznati. Kaže da dok su Francuskinje, ali i muškarci, opsjednuti idejom da im nije stalo, “… njima je jako stalo.”

Tajna dobivanja željenog živopisnog izgleda kose kakvu imaju Francuskinje, kaže Mallet, leži u stvarima poput sušenja kose dan prije i spavanja s frizurom.

“Sve ukočeno i pretjerano, sve što je pomno smišljeno ne funkcioniše”, kaže.

Ovog ljeta u Parizu Mallett kaže da je radio mnogo slojevitih i vrlo kratkih pixie frizura. Za inspiraciu preporučuje Jean Seberg iz 1970-ih ili Audrey Hepburn.

“Ključ za sve frizure koje smo radili u Francuskoj je ‘razbijena’ i mekana, nedovršena frizura”, kaže poznati stilist kose.

Još jedna francuska frizura koju ćemo viđati ove jeseni svakako su i duže šiške s razdjeljkom. Francuska frizura sa šiškama već je bila pravi favorit prošle jeseni, a i ove će godine biti jedna od najpopularnijih. Frizuru, nastalu pod utjecajem 70-ih, karakterizira mnogo različitih slojeva koji kosi daju taj toliko željeni ležeran izgled bez napora. Sve se vrti oko ležerne frizure bez oštrih linija i slavljenja prirodne teksture kose.

(miss7.hr) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...