PREDLOŽENI ZAKLJUČCI OTKRIVAJU NOVI DODIKOV PORAZ: NSRS nema ništa protiv njemačkog ambasadora, odbacuje rezoluciju Bundestaga

S obzirom na to da je evidentno da će Dodikov veto biti oboren, predložena su dva zaključka NSRS-a za koje je dovoljna prosta većina.

  • Vijesti

  • 14. Sep. 2022  14. Sep. 2022

  • 2

Klubovi zastupnika vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a predložili su zaključke za današnju posebnu sjednicu koja je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Dodik je uputio zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi zastupnici trebalo da se izjasne o njegovoj izjavi o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske. Odluka je usvojena bez konsenzusa na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Zastupnici SDS-a i PDP-a danas ranije su najavili da neće prisustvovati današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a. Za podršku Dodikovom vetu potrebna je dvotrećinska većina, odnosno ukupno 56 zastupnika, dok sjednici prisustvuje 54 zastupnika.

S obzirom na to da je evidentno da će Dodikov veto biti oboren, predložena su dva zaključka NSRS-a za koje je dovoljna prosta većina.

Predloženi su zaključci:

1. Narodna skupština RS-a donosi odluku i daje agreman ambasadoru SR Njemačke u BiH (Agreman odobrava Predsjedništvo BiH čija je to nadležnost, op. r.)

2. Narodna skupština RS-a odbacuje njemačku intervencionističku politiku i rezoluciju Bundestaga, te da Njemačka kao garant Dejtonskog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...