PREMIJERKA PRIZNALA PORAZ: Novu vlast u Švedskoj će formirati desne i ekstremno desne stranke

Umjereni, švedski demokrati, demokršćani i liberali imali su prednost od jednog mjesta nakon nedjeljnih izbora, ali je izgledalo kao da će dobiti 176 mjesta u parlamentu od 349 mjesta.

  • Evropa

  • 14. Sep. 2022  14. Sep. 2022

  • 0

Švedska socijaldemokratska premijerka, Magdalena Andersson, priznala je poraz u srijedu nakon što su prebrojani gotovo svi listići.

Pobjednik je četverostranački desničarski opozicioni blok, javlja Reuters.

Ostalo je da se prebroji nekoliko glasova, ali Andersson, koja je prošle godine postala prva žena premijer Švedske, rekla je da rezultati pokazuju da je pobijedio desničarski blok.

"Stoga ću sutra zamoliti predsjednika parlamenta da me razriješi dužnosti", rekla je Andersson tokom konferencije za novinare.

Umjereni, švedski demokrati, demokršćani i liberali imali su prednost od jednog mjesta nakon nedjeljnih izbora, ali je izgledalo kao da će dobiti 176 mjesta u parlamentu od 349 mjesta.

173 mjesta pripala su bloku lijevog centra, prema najnovijim podacima izborne komisije.

Rezultat tek trebaju biti zvanično potvrđen, vjerovatno do vikenda.

Izbori označavaju prekretnicu u švedskoj politici sa antiimigracijskim Švedskim demokratama, koje su izbjegavale sve glavne stranke kada su prvi put ušli u parlament 2010. godine. Sada su na pragu sticanja uticaja na vladinu politiku.

alt

Izgleda da će osvojiti 20,6% glasova, prestigavši ​​Umjerene, koji su dobili 19,1%, kao najveća stranku na desnici.

Iako je Kristerssonova stranka manja, lider švedskih demokrata Jimmie Akesson ne može dobiti široku podršku desnice potrebnu za svrgavanje socijaldemokrata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...