VOJNI ANALITIČAR ROBERT BARIĆ: Rusi su u nezavidnoj situaciji jer je ovaj rat pokazao sve nedostatke ruske vojske...

Na pitanje može li se reći da su Rusi u ovom trenutku na koljenima u Ukrajini ili je riječ o taktičkom pregrupiranju, Robert Barić je rekao kako se ne radi o nikakvom taktičkom pregrupiranju, već prekretnica u odnosu na dosadašnji tok rata. 

  • Svijet

  • 16. Sep. 2022  

  • 0

Profesor Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i komentirali situaciju u Ukrajini.


Robert Barić je rekao kako Šangajska organizacija neće prerasti u nikakav blok.

- Ovo je bio sastanak na marginama, da oba lidera vide kako dalje. Prva situacija Kini ne odgovara, trebat će balansirati doslovno na oštrici. S jedne strane, Kini treba pristup zapadnoj tehnologiji i tržištu. S druge strane, Kina sad vidi mogućnost da poveže Rusiju u svoj blok. U Rusiji nisu sretni zbog toga. Kina je jako puno ekonomski uložila u opstanak Putina, alii nije spremna dati vojno naoružanje, što su na Zapadu isticali kao mogućnost. Obje zemlje sanjaju o promjeni svjetskog poretka. U ovom trenutku ne vidi se da postižu neki uspjeh, rekao je Barić.

Vidmarović: Rusija se pretvara u objekt koji je na infuziji

Vidmarović je rekao kako se Rusija pretvara u objekt koji je na infuziji, na ekonomskoj dohrani Kine.

- Kina to tolerira zato što je Kini važna stabilnost njenog zapadnog zaleđa jer je njen fokus na Tajvanu. Mora imati siguran Zapad gdje neće biti revolucije i terorizma kako bi mogla razvijati svoj obrambeni potencijal na Istoku, rekao je.

Na pitanje može li se reći da su Rusi u ovom trenutku na koljenima u Ukrajini ili je riječ o taktičkom pregrupiranju, Robert Barić je rekao kako se ne radi o nikakvom taktičkom pregrupiranju, već prekretnica u odnosu na dosadašnji tok rata. 

- To nije prekretnica koja će dovesti do poraza Rusije. Rusi su u nezavidnoj situaciji jer je ovaj rat pokazao sve nedostatke ruske vojske. Rusija ima jednu vojnu doktrinu koja nije loša, ali ne drži se te doktrine. Dolazi i do miješanja politike u vojsku. Nitko nije očekivao ovakvu magnitudu problema. Sad se ponovno radi evaluacija vojnih reformi. Rusija je u problemima, ali to ne znači da je ruska vojska baš na koljenima. Rusija još uvijek drži veliki dio okupiranog teritorija u Ukrajini. Možda nije više 20 posto, nego 15 posto, istaknuo je.

Barić: Rusi ove godine ne mogu osvojiti Donjeck

Robert Barić je naglasio kako ukrajinska vojska ima problem.

- Ova operacija je uspjela i iznad njihovih očekivanja. Ukrajinci imaju relativno male snage. Nove brigade tek formiraju, počeli su u drugoj polovici svibnja, za takvo nešto treba 6-9 mjeseci. Sad moraju srediti džepove ruskih vojnika koji su ostali i nisu se predali. Vidi se Liman, za razliku od Izjuma neće biti tek lako osvojiti. Tu idu više obuhvatno, ne žele ići izravno. Rusi u ovom trenutku moraju povući veće snage. Padom Limana, Rusi ove godine ne mogu osvojiti Donjeck, rekao je Barić u emisiji "U mreži Prvog".

Dodao je kako će Rusi morati stabilizirati linije obrane, za obnovu snaga bi trebali provesti masovnu mobilizaciju.

- Da to i urade, treba im barem godina dana da ih uvježbaju jer sustav obuke u vojsci doveden je u pitanje, rekao je Barić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...