"GUARDIAN" PONOVO O SARAJEVU: "Čini se da ovo nije grad o kojem se puno priča, ali ne nalikuje niti na jedan koji sam do sada posjetila"

Naš grad je po mnogo čemu poseban, a čak i da mi to ponekad zaboravimo, tu su turisti koji nas uvijek podsjete zašto Sarajevo čuvaju na posebnom mjestu u svom srcu. Sada je naš grad ponovo osvanuo u uglednom britanskom listu The Guardian.

  • Kultura

  • 16. Sep. 2022  16. Sep. 2022

  • 1

Naš grad je po mnogo čemu poseban, a čak i da mi to ponekad zaboravimo, tu su turisti koji nas uvijek podsjete zašto Sarajevo čuvaju na posebnom mjestu u svom srcu. Sada je naš grad ponovo osvanuo u uglednom britanskom listu The Guardian.

Guardian je, između ostalog, poznat po sjajnim turističkim reportažama i savjetima, a ovoga puta taj zadatak prepustili su svojim čitateljima koji su za ovaj medij izdvojili neke od najboljih destinacija koje su posjetili, objasnivši po čemu su one posebne.

Na popisu se našao i glavni grad BiH, a u nastavku pročitajte kako ga je opisala turistkinja Rachel.

"Najupečatljiviji grad koji sam posjetila bilo je Sarajevo. Glavni grad Bosne i Hercegovine i nevjerojatno lijepo, gostoljubivo i kulturološki bogato mjesto koje nosi mnogo više od samo svoje tragične historije", započela je Rachel.

Zatim je objasnila šta joj se u našem gradu posebno dopalo:

Naš grad našao se u uglednom britanskom listu (Foto: Screenshot)Naš grad našao se u uglednom britanskom listu (Foto: Screenshot)

"Od historijskog i fascinantnog bazara, Baščaršije, koji se proteže kroz srce grada, do prekrasnih planina koje ga okružuju. U Sarajevu ima toliko toga za vidjeti i istražiti. Naišli smo na mnogo ljubaznih ljudi, željnih da nam otkriju više o raznovrsnoj domaćoj kuhinji i tradicionalnoj bosanskoj kahvi", napisala je.

"Čini se da ovo nije grad o kojem se puno priča, ali ne nalikuje niti na jedan koji sam do sada posjetila", zaključila je Rachel.

Inače, ovo nije prvi put da Guardian piše o Bosni i Hercegovini, pa ni Sarajevu. Ranije su ga opisivali kao fascinantno mjesto gdje se sreću istok i zapad.

"Na jednoj strani ljudi sjede i piju pivo dok se na drugoj strani uopće ne toči alkohol. Umjesto alkohola pronaći ćete kafane koje nude bosansku kahvu i nargile", navodi The Guardian.

Među ostalim gradovima na popisu čitatelja, našao se i Beograd, a čitatelj William Gage opisao ga je kao kombinaciju "šarmantnog starog i novog dijela grada sa zadivljujućim nizom futurističke moderne arhitekture".

"Odlična je baza za istraživanje Balkana ako imate vremena i energije", zaključio je Gage.

Našla su se tu i tri grada iz Italije - Padova, Bologna i Lucca, španski Cadiz i autonomni grad Melilla, Plovdiv u Bugarskoj i Wells u Engleskoj.

Kao "pobjednički" turistički savjet izdvojen je onaj čitatelja Nigela Maguire koji je preporučio da se posjeti Tarragona, također u Španiji.

"Tarragona je udaljena sat vremena od Barcelone. Gledajući ga kao Barceloninu siromašnu rođakinju, po ugledu i bogatstvu, moglo bi vam se i oprostiti što mislite da ne zaslužuje vašu pažnju. No, nažalost, prevarili biste se. Sve se nalazi 'na vašem dlanu' - nevjerovatne plaže, stara četvrt u kojoj možete provesti popodne ispijajući vermut usred nevjerojatnih rimskih ruševina (vjerojatno najboljih u Španiji), i neki jeftini, ali izvrsni barovi i restorani duž ulice La Rambla", napisao je Maguire.

Svakako da će se Guardianov članak dopasti ljubiteljima putovanja, a možda upravo on bude i razlog da neke od njih put nanese i do našeg grada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...