ŽESTOKE BORBE ZA TERITORIJU: Više od 200 mrtvih u sukobima između Armenije i Azerbejdžana

Armenija i Azerbajdžan međusobno se optužuju za sukobe oko sporne regije Nagorno-Karabah, najsmrtonosnije od šestosedmičnog rata 2020. godine, kada su poginule hiljade ljudi.

  • Svijet

  • 17. Sep. 2022  

  • 1

Više od 200 vojnika poginulo je u sukobima između Armenije i Azerbajdžana ove sedmice, objavile su dvije zemlje u petak, 16. septembra.

Armenija i Azerbajdžan međusobno se optužuju za sukobe oko sporne regije Nagorno-Karabah, najsmrtonosnije od šestosedmičnog rata 2020. godine, kada su poginule hiljade ljudi.

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da je poginulo 135 armenskih vojnika. Ranije ove sedmice objavljeno je da je poginulo 105 vojnika.

“Trenutno je 135 mrtvih. Nažalost, to nije konačna brojka. Ima i mnogo ranjenih”, rekao je Pašinjan, prenosi AFP.

Azerbajdžan je objavio da je poginulo 77 vojnika.

Armenija tvrdi da su azerbajdžanske snage ove sedmice napale i zauzele naselja na području Armenije, izvan Nagorno-Karabaha. Azerbajdžan pak tvrdi da odgovara na provokacije armenske strane.

Ministarstvo odbrane Armenije izjavilo je 16. septembra da se primirje sa Azerbejdžanom održava i da je “situacija nepromijenjena” na granici nakon izbijanja oružanih okršaja.

Rusija, koja je vojni saveznik Armenije, ali želi biti u prijateljskim odnosima s Azerbajdžanom, navela je da će vršiti pritisak na obje zemlje da povuku svoje snage na položaje na kojima su bile prije izbijanja sukoba ove sedmice.

Uz sve veću izoliranost Moskve na svjetskoj pozornici nakon njezine invazije na Ukrajinu u februaru, Evropska unija preuzela je vodeću ulogu u posredovanju u procesu normalizacije između Armenije i Azerbajdžana.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi najavila je da će u subotu otputovati u glavni armenski grad Erevan, nakon što je ovosedmičmna eskalacija nasilja poništila napore Zapada da se dvije zemlje približe mirovnom sporazumu.

Spor oko regije Nagorno-Karabah na Kavkazu između dvije susjedne zemlje traje decenijama.

Oružani okršaji koji su izbili 13. septembra, najteži od kada su dvije strane bile u ratu 2020. godine okončani su “zahvaljujući uključivanju međunarodne zajednice”, tokom noći 15. septembra, i nakon neuspješnog posredovanja Rusije, rečeno je iz Vijeća sigurnosti Armenije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...