KRAJ PRIČE: Četiri evropske zemlje zabranile ulaz ruskim državljanima na svoj teritorij...

Zajednička odluka četiri članica Europske unije reakcija je na rusku invaziju Ukrajine te dolazi nakon što su većinom suspendirale izdavanje viza i boravišta za Ruse.

  • Evropa

  • 19. Sep. 2022  

  • 0

Baltičke zemlje i Poljska zabranile su ulazak ruskim državljanima na svoj teritorij, javlja agencija dpa. Sve četiri države (radi se o Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj) odsad više ne dopuštaju ulazak ruskim državljanima s vizama za Schengen radi turizma, posla, sporta ili kulture.

Četiri države dopuštaju iznimke za one koji već imaju boravište u europskim zemljama, za političke disidente te iz humanitarnih razloga, piše dpa. Zajednička odluka četiri članica Europske unije reakcija je na rusku invaziju Ukrajine te dolazi nakon što su većinom suspendirale izdavanje viza i boravišta za Ruse.

Ruski su državljani ipak smjeli ući na njihov teritorij ako su imali vize koje su izdale neke od preostalih članica Schengena, što prestaje danas. Estonska premijerka Kaja Kallas pozvala je i druge države da se pridruže zabrani koja ostaje kontroverzna unutar šire Europske unije.

"Moramo koristiti sve dostupne alate kako bismo primorali Rusiju da zaustavi ovaj rat", rekla je u subotu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...