UZBUNA NA KLINIČKOM CENTRU: Dr. Izetbegović uvodi zabranu dvojne prakse!

Svim ljekarima bi se ponudio izbor - oni koji izaberu privatnu praksu morat će napustiti UKCS, a oni koji se opredijele za rad u UKCS-u morat će se odreći rada u privatnim zdravstvenim ustanovama.

  • Društvo

  • 04. Feb. 2016  04. Feb. 2016

  • 3

Nova direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, dr. Sebija Izetbegović, sastala se početkom sedmice s nekolicinom stranačkih kolega (SDA) iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a prema nezvaničnim ali pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, na sastanku su, pored ostalog, razgovarali i o izvjesnim korekcijama postojećeg Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Sudeći po sastavu delegacije koja je razgovarala s dr. Izetbegović (sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda PFBiH Osman Ćatić i potpredsjednik Doma naroda PFBiH Jasenko Tufekčić) korekcije Zakona o radu neće biti kozmetičke prirode. Dapače, čini se da je riječ o vrlo ozbiljnim zakonskim zahvatima za čiju je provedbu potrebno osigurati punu političku podršku vladajućih stanaka.

Prema saznanjima Slobodne Bosne, dr. Sebija Izetbegović zagovara ukidanje dvojne ljekarske prakse na UKCS-u. Prema grubim procjenaama, oko 250 doktora u isto vrijeme radi na UKCS-u i u nekoj od privatnih klinika.

Prema zamisli dr. Sebije Izetbegović, tu bi oblast trebalo urediti zakonom. Svim ljekarima bi se ponudio izbor - oni koji izaberu privatnu praksu morat će napustiti UKCS, a oni koji se opredijele za rad u UKCS-u morat će se odreći rada u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Ta be se restrikcija u prvo vrijeme odnosila na šefove klinika koji se bave organizacijom rada na klinici, ali i naučnim i nastavnim radom te je naprosto teško povjerovati da im kad sve to obave ostane vremena i za rad u privatnom sektoru, a postupno bi se primjenjivala i na sve zdravstvene radnike s krajnjim ciljem da se definitivno razgraniči javno od privatnog zdravstva.

Protivnici dvojnog ljekarskog angažmana, u koje spada i dr. Sebija Izetbegović, smatraju da bi se razdvajanjem rada u privatnom i javnom sektoru ukinula korupcija u zdravstvu, jer je rasprostranjena praksa da ljekari pacijente iz državne bolnice šalju u privatne klinike.

No, golema većina ljekari u principu se ne slaže s tom idejom. Štaviše, misle da takva restrikcija ne bi eliminirala korupciju iz zdravstva, da bi potaknula odlazak doktora u države Evropske unije i da bi takav zakon bio neustavan, jer bi samo ljekarima bio zabranjen paralelni rad u javnom i privatnom sektoru.

Ljekari ne poriču zloupotrebe - da neki doktori pacijente šalju u privatne ordinacije – no tvrde da nije riječ o masovnoj pojavi nego o pojedinačnim slučajevima koje svakako treba i sankcionirati, ali tvrde da se zbog prekršaja nekog ne smije sankcionirati svako.

U narednim danima Slobodna Bosna će ovaj društveno relevantan i osjetljiv problem osvijetliti s različitih strana.

(A.M.)

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...