ERDOGAN OTKRIO ŠTA MU JE REKAO PUTIN: "Nema lidera koji će priznati grešku, ali iz zadnjeg našeg razgovora stekao sam utisak da Putin želi prekid rata"

Ovo je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske rekao u razgovoru PBS NewsHour tokom boravka u New Yorku uoči početka generalne Skupštine Ujedinjenih naroda.

  • Evropa

  • 20. Sep. 2022  20. Sep. 2022

  • 4

"Ne postoji lider koji će nakon onoga što je uradio Vladimir Putin u Ukrajini priznati da je napravio grešku. Niko neće reći: da, pogriješio sam. To isto važi i za  Ukrajinu. Mislite li da je Zelenski kada je krenuo u sve ovo, razmišljao da je možda pogriješio? Kada lideri krenu nekim putem, vrlo rijetko će se vratiti nazad. Njima se vrlo teško povući"

Ovo je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske rekao u razgovoru PBS NewsHour tokom boravka u New Yorku uoči početka generalne Skupštine Ujedinjenih naroda.

Erdogan koji je posljednjih mjeseci snažno angažiran na pronalasku rješenja za okončanje rata u Ukrajini rekao je da je osnovni preduvjet za uspostavu mira povratak Ukrajini teritorija koje su okupirane. "To je ono što se očekuje. To je on što se traži. Putin je već poduzeo neke korake. Određene korake smo poduzeli i mi. Teritorije koje su bile napadnute i okupirane bit će vraćene Ukrajini", poručio je trurski predsjednik. 

Na novinarsko pitanje kako vidi budućnost Krima, Erdogan je odgovorio: "Od 2014. godine razgovarao sam sa mojim dragim prijateljem Putinom o tome i to je ono što je od njega traženo... Na žalost, do danas nijedan korak u vezi sa tim  nije poduzet."

Erdogan je otkrio i o čemu je prošle nedjelje sa Vladimirom Putinom razgovarao tokom njihovog susreta na međunarodnoj konferenciji u Uzbekistanu.

"Imao sam vrlo dugačke razgovore sa Putinom. On mi je zapravo nagovijestio da želi da se rat završi što je moguće prije. To je bio moj utisak, jer kako sada stvari stoje situacija trenutno izgleda prilično dramatično. Obje strane su se složile da razmijene po 200 zarobljenika. Mislim da će se time napraviti značajan korak naprijed".

/"SB"/

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...