"PATRIJARH JE LGBT NAZVAO ZLOM": Vesna Pešić o razlozima zbog kojih je potpisala Apel za sekularnu državu

"A, ne da dijele ordene osuđenima u Haškom tribunalu i Vučićevim autokratskim prijateljima kao što je Viktor Orban. Mora se voditi računa o prvom modernom ustavnom zapisu da je crkva odvojena od države.

  • Regija

  • 20. Sep. 2022  20. Sep. 2022

  • 2

Čak je Meksiko donIo ustavnu odredbu jos 1827. godine da je crkva odvojena od države, a mi danas kao da smo se vratili u vizantijska vremena – kaže za Danas sociologinja Vesna Pešić u odgovoru na pitanje zbog čega je potpisala "Apel za sekularnu državu."

Riječ je o tekstu, čiji su autori Građanski demokratski forum, Helsinški odbor za ljudska prava i Savez antifašista Srbije, a u kojem se zahtijeva ukidanje vjeronauke u školama, uz vrlo kritički osvrt na djelovanje i uticaj Srpske pravoslavne crkve, posebno u vezi sa odnosom prema ratno zločinačkoj prošlosti i ljudskim pravima.

"Potpisala sam Apel zato što se SPC i patrijarh Porfirije miješaju u državna i javna pitanja, Patrijarh nastupa i drži govore na proslavama,  podržao je odluku države da se ne održi Parada ponosa a LGBT populaciju je nazvao zlom", kaže Vesna Pešić.

Zaboravlja se, dodaje, da crkveni velikodostojnici treba da se bave molitvama, vode vjerske događaje sa vjerujućim ljudima i pomognu onima koji su u mukama siromaštva i bolesti. "A, ne da dijele ordene osuđenima u Haškom tribunalu i Vučićevim autokratskim prijateljima kao što je Viktor Orban. Mora se voditi računa o prvom modernom ustavnom zapisu da je crkva odvojena od države i da se novo doba zasniva na pravu a ne na vjerskim dogmama i smatranjima pravoslavnih ili drugih crkvenih velikodostojnika", zaključuje Vesna Pešić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...