MIRO LAZOVIĆ I DUŠAN JANJIĆ O DANAŠNJEM SASTANKU U RUSIJI: "Dodik služi kao posrednik Vučića u komunikaciji Beograda i Moskve; on je sam izvršilac poslova koje naruči..."

Janjić je mišljenja da Dodikova posjeta Putinu služi u svrhu predizborne kampanje uoči Općih izbora.

  • Mini market

  • 20. Sep. 2022  20. Sep. 2022

  • 0

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990, i Dušan Janjić, politički analitičar i koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose govorili su o današnjem sastanaku Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi.

"Dodik je rijetki balkanski političar koji se često sastaje sa Putinom. Ne vjerujem da su razgovarali u ležernom tonu, posebno ne o utakmici fudbalskih reprezentacija BiH i Rusije za koju vjerujem da neće biti odigrana. Na stolu su sigurno bila važnija pitanja. Dodik služi kao posrednik Vučića u komunikaciji Beograda i Moskve. Vjerujem da se razgovaralo o većim političkim pitanjima. Izjava Putina o jačanju patriotskih snaga u entitetu RS znači da on tu vidi Dodika i njegove političke snage. Patriotske snage su samo one koje zagovaraju jačanje institucija BiH", kazao je Lazović.

Dodaje da je NATO garant mira u BiH bez obzira na ono što bude odlučeno tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

"Dejtonski mirovni sporazum je regulisao obavezu NATO-a da čuva mir u BiH. Ako dođe do isteka mandata EUFOR-a, NATO snage ulaze u BiH. Dodik procjenuje da je bolje da ostane EUFOR nego da dođe NATO. Vidjet ćemo hoće li Rusija na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a blokirati ostanak EUFOR-a ili ne, ali to ne mijenja ostanak NATO-a u BiH koji je nezavisan od UN-a", istakao je Lazović za Hayat. 

Janjić je mišljenja da Dodikova posjeta Putinu služi u svrhu predizborne kampanje uoči Općih izbora.

"Dodik je samo izvršilac poslova koje naruči lider velike svjetske sile koja se nalazi u problemima. Upotreba ruskih ljudi za propagandu na Balkanu vidljiva je od početka agresije na Ukrajinu. To je rađeno sa Miloševićem kojem niko nije želio doći u posjetu osim Aleksandra Lukašenka. Dodik je u Moskvu otišao kao kandidat za predsjednika entiteta RS usred izborne kampanje. Putin je izrazio namjeru da se umiješa u izbore u tom entitetu. On podriva unutarsrpske sukobe da bi dobio opravdanje za ono što će se večeras desiti u Donbasu, a to je referendum o odcjepljenju. Dodik je svojevoljno pijun u igri koja nadilazi njegove mogućnosti", smatra Janjić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...