ADVOKATSKA KOMORA OSUDILA PONAŠANJE SENADA HADŽIFEJZOVIĆA: "To je neprimjereno i nepristojno. Zahtijevamo da RAK hitno poduzme odgovarajuće mjere protiv Face TV-a!

-Ovakva povreda prava na privatni i porodični život na način kako je to učinio novinar Senad Hadžifejzović, sigurno nije u javnom interesu i isti osuđujemo, a posebno što su navedene informacije objavljene bez znanja i odobrenja advokatice i suprotno njenom izričitom zahtjevu, navodi se u saopćenju.

  • Vijesti

  • 21. Sep. 2022  21. Sep. 2022

  • 13

Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje pokušaj brutalne diskreditacije advokatice Mirne Avdibegović kao branitelja pred Sudom BiH u predmetu “Respiratori” u emisiji “Centralni dnevnik” na Face TV Senada Hadžifejzovića, dana 10.09.2022. godine.

Navodi o odgađanju pretresa u navedenom predmetu po zahtjevu advokatice Mirne Avdibegović za period od 40 dana od dana poroda i vezivanje istoga za:

„Koliko je SDA moćna i u pravosudnom sistemu, koji je osvojila zajedno sa, podijelila zajedno sa parterima vlasti SNSD i HDZ, govori vijest da u toku izborne kampanje nema ročišta, suđenja Fadilu Novaliću i ostalima u predmetu ,,Respiratori“. Formalni razlog, nevjerovatan, jedna od advokatica, nečija, je trudna. Sud je prihvatio to opravdanje, no, ni sto sudova se ne može oprati od sumnje da je sud svjesno, namjerno, planirano obustavio proces upravo, baš, isključivo zbog i u toku izborne kampanje. Mislim, ovako u šali, u folu ispada da je advokatica namjenski, namjerno planirala kada da ostane trudna i sad, planirano, samo da bi se proces obustavio, a respiratori zaboravili“, su prije svega neprimjereni i nepristrojni.

Informacije o trudnoći su isključivo lične prirode i tiču se privatnog i porodičnog života svake žene, u ovom slučaju naše advokatice i ovakva informacija je zaštićena odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Nadalje, označavanje advokatice sa „nečija“ i iznošenje „šale“ u odnosu na trudnoću bilo koje ženske osobe i osobe koja obavlja advokatsku djelatnost, posebno na način kako je to citirano je krajnje uvredljivo i zlonamjerno. Objavljivanje ličnih podataka na naprijed opisani način i povrijeđivanje prava na privatnost, smatramo da neizostavno treba da reagira Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o komunikacijama BiH i poduzme adekvatne zakonom predviđene mjere. 

Također smatramo da je ovakav postupak grubo kršenje ličnih podataka i privatnosti, poštivanje i promoviranje ravnopravnosti spolova i uklanjanje svih oblika predstavljanja muškaraca ili žena na stereotipan i uvredljiv ili ponižavajući način. Bez obzira na činjenicu da se radi o sudskom postupku koji je javan ili ne, pravo na privatnost svih učesnika u postupcima zaštićeno je i u medijskom izvještavanju, u skladu Kodeksom o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija u Bosni i Hercegovini.

Kodeksom je predviđeno da će pružatelj medijske usluge tijekom trajanja sudskog postupka, poštivati pravo na privatnost svih osoba uključenih u taj postupak u bilo kojem svojstvu. Ovakva povreda prava na privatni i porodični život na način kako je to učinio novinar Senad Hadžifejzović, sigurno nije u javnom interesu i isti osuđujemo, a posebno što su navedene informacije objavljene bez znanja i odobrenja advokatice i suprotno njenom izričitom zahtjevu.

Shodno naprijed navedenom, a u cilju zaštite osnovnih prava i sloboda, zahtijevamo da Regulatorna agencija za komunikacije hitno poduzme odgovarajuće mjere protiv Face TV-a i novinara Senada Hadžifejzovića, te o poduzetim mjerama obavijesti Advokatsku komoru Federacije Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...