METEOROLOG KRAJINOVIĆ O VREMENSKIM PRILIKAMA: "Iskoristiti vikend i uživati u vremenu, a onda…"

(...) iduće sedmice ne ići bez kišobrana."

  • Vijesti

  • 21. Sep. 2022  21. Sep. 2022

  • 0

Jesen ove godine dolazi u noći između 22. i 23. septembra, u petak u 3:03 po srednjoevropskom vremenu. No, klimatološki, odavno je tu. O vremenskim prilikama i prvom snijegu koji se prije nekoliko dana zabijelio i na nekim od naših planina za N1 govorio je Bakir Krajinović Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Da li je ljetu i lijepom vremenu definitivno došao kraj?

Ja bih rekao da jeste obzirom da smo imali prve pahulje. To je znak da su ekstremne temperature iza nas i lagano ulazimo u jesen. Sve ukazuje da je jesen i klimatološki stigla, a ona je temperaturno i padavinski već u BiH.

Možemo li se nadati popularnom Miholjskom ljetu?

To je narodno predanje koje, kao i ostala, ima utemeljenje u nauci. U ovom periodu temperature zraka su više ljetne i ugodne i svakako to možemo i sada očekivati. Kad je u pitanju stabilna atmosfera ona će se zadržati za vikend, to je lijepa vijest za sve građane, a onda od ponedjeljka stiže nestabilnije vrijeme i kiše. Dakle, za vikend uživati u vremenu i iskoristiti ga, a onda iduće sedmice ne ići bez kišobrana.

Kakvo je ljeto iza nas? Jesu li temperature ovog ljeta bile u granicama normale?

Ljeto u Bosni i Hercegovini prati globalne vrijednosti zraka kao i u Evropi, ljeto je bilo poprilično toplo. Imali smo skoro 30 dana toplotnog vala, nadmašeni su rekordi i sve to u konačnici daje sliku ljeta koje prati trend –  toplija i sušnija sezona.

Prije nekoliko dana je naglo zahladilo. Sa klime na grijanje. Mnogi imaju zdravstvene probleme?

Što se tiče hladnog zračnog fronta koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu uslovio je niske temperature u državi. Imamo i snježne padavine i to negativno utiče na stanovništvo. Ovaj hladni zračni front poremetio je i raspoloženje svih nas, ali kad god idemo iz toplog i finog ljeta u tmurnu i kišnu jesen raspoloženje se kvari.

Kad možemo očekivati prvi ozbiljni snijeg?

Ovo što je pala snijega u septembru nije ništa neubičajeno. Što se tiče ozbiljnijih padavine – još trebamo sačekati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...