"TATA, MOLIM TE, VRATI SE": Haos u Rusiji zbog mobilizacije, procurili brojni uznemirujući snimci (VIDEO)

Dijete nastavlja neutješno plakati, dok njegov otac polako odlazi, izgubljen u gomili muškaraca od kojih se mnogi neće vratiti kući.

  • Šareni svijet

  • 23. Sep. 2022  23. Sep. 2022

  • 4

U moru snimaka koje pokazuju kako se Rusi bune zbog mobilizacije i pronalaze svakojake način da je izbjegnu, pa čak namjerno lome noge i ruke, pojavila se i ova na kojoj se mještani i vojni obveznici svađaju sa Putinovom službenicom za mobilizaciju.

Video prikazuje grupu muškaraca u Dagestanu, republici na sjeveru Kavkaza koja je dio Ruske Federacije, kako se prepiru sa službenicom za novačenje dok im ona objašnjava da moraju ići u rat jer se radi o njihovoj i budućnosti zemlje. Žena govori o tome kako su se njihovi djedovi borili u Drugom svjetskom ratu i kako se sad oni također moraju boriti.  

"To je potrebno i tvoj djed se borio da bi ti imao koricu bijelog kruha", tumači žena muškarcu koji se buni.

"Moj djed se borio za svoju zemlju", odgovara muškarac dok drugi uzrujano dobacuje:

"A sad? To je bio rat, a ovo je politika!‘   

"Zašto bismo išli u rat? Za koga će se naša djeca boriti?" - dodaju.  

Ona viče: "Tišina! Ne snimajte ovo. Jeste li normalni? Što vi to govorite? Jeste li išli u školu, jeste li pismeni? Djeca će se boriti za svoju budućnost".

"Za kakvu budućnost? Pa mi jedva imamo sadašnjost” - uzvraća čovjek.  

Na društvenim mrežama objavljen je niz videozapisa o muškarcima iz raznih dijelova Rusije koji se ukrcavaju u autobuse i odvoze do komandnih vojnih centara. Ispraćaju ih članovi obitelji, a na snimcima se mogu vidjeti žene i djeca koji plaču za njima. Jedan takav video dolazi iz grada Nerjungrija u kojem dijete plače za ocem. Radi se o grupi mobiliziranih Rusa iz mjesta Stari Oskol, koje se nalazi u pokrajini Belgorod.

Čuje se dijete jednog od njih koje viče: "Tata, zbogom. Molim te, vrati se!“. Dijete nastavlja neutješno plakati, dok njegov otac polako odlazi, izgubljen u gomili muškaraca od kojih se mnogi neće vratiti kući.

Već se potukli 

Unatoč uvjeravanju da će Rusija pozvati ljude koji su nedavno služili u vojsci i imaju iskustvo ratovanja, aktivisti su ukazali na veliki broj slučajeva muškaraca iznad 50 godina koji su primili poziv na novačenje. Istovremeno dok mobilizira muškarce, Rusija je počela provoditi referendum u samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, regiji Herson te Zaporižju, o pripajanju Rusiji. 

Danas su osvanule i snimke pijanih rezervista koji su se već uspjeli međusobno potući i prije nego što su došli do odredišta.  Jedan psuje i pita: "J**** gdje mi to idemo? Pojma nemamo!", a drugi mrtav pijan tetura po pisti.   

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...