"BIT ĆE TO HISTORIJSKI I EKSTREMAN DOGAĐAJ": Uragan "Fiona" kreće se prema Kanadi, a prethodno je opustošio Karibe

Kanada se u petak pripremala za dolazak uragana "Fione" koji tamošnja meteorološka služba naziva "historijskim", pošto je opustošio Karibe i prouzrokovao poplave i nestanak struje na Bermudima.

  • Šareni svijet

  • 24. Sep. 2022  24. Sep. 2022

  • 0

"Kako će biti ocijenjen u udžbenicima historije odredit ćemo nakon događaja, no sigurni smo da će to biti historijski i ekstreman događaj za istok Kanade", rekao je u petak Bob Robichaud, meteorolog u Kanadskom centru za prognozu uragana koji je "Fionu" ocijenio “velikim” uraganom.

Pošto je nakratko ponovno svrstao "Fionu" u 4. kategoriju na Saffir-Simpsonovoj listi (koja ima pet stepeni), Nacionalni centar za uragane (NHC), sa sjedištem u Miamiju, u Sjedinjenim Američkim Državama, u svom je posljednjem izvještaju vratio uragan u treću kategoriju, s udarima vjetra jačim od 200 kilometara na sat, prenose agencije.

„Iako će postepeno slabiti“, "Fiona" će biti “snažan ciklon” tokom svog prolaska kroz Kanadu, piše NHC. Uragan je u 23 sata po srednjoevropskom vremenu bio manje od 600 kilometara udaljen od Halifaxa u Novoj Škotskoj.

Vlasti te pokrajine na krajnjem istoku Kanade izdale su upozorenje zbog mogućeg nestanka struje, pozivajući sve stanovnike da ostanu kod kuće i snabdiju se zalihama hrane dovoljnim za najmanje 72 sata.

I u susjednoj pokrajini Otoku Princa Edwarda, stanovnici se pripremaju za dolazak uragana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...