PORUKA PUTINU IZ BIJELE KUĆE: "Sjedinjene države su spremne ako upotrijebi nuklearno oružje" (VIDEO)

U intervjuu za ABC “This Week”, Sullivan je također rekao da su SAD spremna “za svaku nepredviđenu situaciju”

  • Svijet

  • 25. Sep. 2022  

  • 2

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući obećao je u nedjelju da će biti “katastrofalnih” posljedica ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini. Sullivan je također rekao da će SAD uvesti dodatne ekonomske sankcije protiv Rusije ako Kremlj dovrši svoj “lažni” referendum.

Ako Rusija pređe ovu granicu, bit će katastrofalnih posljedica za Rusiju. Sjedinjene Države će odlučno odgovoriti. Sada smo privatnim kanalima detaljnije objasnili šta bi to tačno značilo”, rekao je Sullivan Chucku tokom gostovanja na NBC-u.

O daljnjim posljedicama po Rusiju zbog referenduma na okupiranim ukrajinskim teritorijima, Sullivan je ukazao na izjavu čelnika G7 od petka i rekao da će u narednim danima biti više najava iz SAD-a.

“Ponovili su da će biti posljedica i precizirali da će to uključivati ​​dodatne pojačane sankcije, uključujući sankcije subjektima i kompanijama izvan Rusije koji podupiru rusku ratni mašinu ili podupiru ove lažne referendume ili napore Rusije”, rekao je Sullivan.

U intervjuu za ABC “This Week”, Sullivan je također rekao da su SAD spremna “za svaku nepredviđenu situaciju”.

“Želimo postaviti načelo da će biti katastrofalnih posljedica, ali ne ulaziti u retoričku igru ​​milo za drago. Dakle, Rusi razumiju gdje smo, mi razumijemo gdje smo, planiramo za svaku nepredviđenu situaciju i učinit ćemo što je potrebno da Rusiju odvratimo od ovog koraka. A ako to učine, mi ćemo odgovoriti odlučno”, rekao je Sullivan.

Upitan o masovnim protestima u Rusiji koji su počeli nakon Putinove odluke o mobilizaciji, Sullivan je rekao da su SAD usredotočene na nastavak podrške Ukrajini:

“Budućnost Rusije je na ruskom narodu da odluči.”

Podsjećamo, Putinova “trodnevna specijalna operacija” u Ukrajini pretvorila se u krvavi rat koji traje više od pola godine. Putin je u taj rat ušao s prijetnjom cijelom svijetu, poručivši da onoga ko se odluči umiješati i pomoći Ukrajini da se brani, čekaju posljedice koje istorija čovječanstva do sada nije vidjela.

Nakon sedam mjeseci ruska vojska u Ukrajini trpi žestoke poraze. Nakon svakog od njih iz Moskve počnu zveckati nuklearnim oružjem. I to protiv zemlje koja to nuklearno oružje ne posjeduje.

Prema posljednjim javno dostupnim, ali nezvaničnim podacima, Rusija raspolaže s blizu 6.000 nuklearnih bojevih glava, od čega je oko 1.500 raspoređeno.

Sjedinjene Države imaju oko 5.500 nuklearnih bojevih glava, od čega je oko 1.600 raspoređeno.

Osim te dvije zemlje, rakete s nuklearnim bojevim glavama posjeduju i Velika Britanija (oko 225), Francuska (oko 300), Kina (oko 350), zatim Indija (oko 160), Pakistan (oko 160), Sjeverna Koreja (oko 20), te Izrael (oko 90).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...